Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå åpner den nye storkanalen

62 milliarder kroner har gått med til å lage en ny Suezkanal. Nå skal reisen mellom Middelhavet og Rødehavet bare ta 11 timer.

Torsdag åpner egypterne den nye Suezkanalen. Der frakter skip varer mellom Europa og Asia. Nå skal turen fra Middelhavet til Rødehavet bare ta 11 timer i stedet for 22.

Hæren startet arbeidet med kanalen for ti måneder siden. Den nye delen av kanalen går ved siden av den gamle kanalen, som ble åpnet for 145 år siden.

I tillegg gjøres en annen del av den gamle kanalen dypere og bredere. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Kanalen er 163 kilometer lang. Den nye delen er på 72 kilometer.

20.000 skip passerer der hvert år. Nå skal det bli mindre kø for skipene. Egypterne har betalt 62 milliarder kroner for den nye kanalen.

President Abdel Fattah al-Sisi håper det vil skape flere arbeidsplasser og gi fart i økonomien. Langs kanalen er planen å bygge industri.

Egypterne tjener penger på at skipene passerer. Det ville vært dyrt for dem å seile rundt Afrika. Men kineserne har forsøkt å finne en annen vei. Kina og Israel skrev i 2014 under en avtale om å bygge en toglinje mellom byene Eilat og Ashdod i Israel. Det skriver nettstedet Wikipedia. Da kan de få varene mellom Europa og Asia uten å bruke kanalen.