Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå blir han helgen

Erkebiskop Oscar Romero snakket mot krig, urett og drap. Det ble han skutt for. Nå er han på vei til å bli helgen.

250.000 mennesker samlet seg i El Salvador lørdag. En utsending fra pave Frans saliggjorde erkebiskop Oscar Romero. Saliggjøringen er siste skritt på veien til å bli helgen i den katolske kirken.

Romero ble skutt og drept i 1980. Han var den store helten blant fattige i Mellom-Amerika. Erkebiskopen ville ha fred og få bort sosial urett. Dagen før han ble drept, hadde han bedt salvadoranske soldater om å adlyde Guds ordrer framfor menneskers. De måtte slutte å bryte menneskerettene, slik regimet ga order om. Da han preket i et kapell i San Salvador den marsdagen i 1980, hørtes brått et skudd.

En snikskytter traff Romero i hjertet. Han døde.

Siden har mange kjempet for at han skulle bli en helgen i den katolske kirken. Men flere i El Salvador har vært uenige og jobbet mot saken. De mener erkebiskopen egentlig var marxist. Men da Frans ble pave, ble det jobbet raskt igjen.

Fire presidenter og folk fra 57 land var på plass lørdag for å hedre Romero, skriver nyhetsbyrået NTB.

Drapet skjedde mens folk ble mer og mer undertrykket. Det var rett før det brøt ut full borgerkrig mellom regjeringen og FMLN-geriljaen i El Salvador. Romero snakket mot de som hadde makten. Han snakket om den sosiale uretten, fattigdommen, drapene og torturen som skjedde.

Han ble etter hvert også lagt merke til internasjonalt. Han ble nominert til Nobels fredspris i 1979, ifølge Wikipedia. Ikke lenge før han ble skutt, møtte han pave Johannes Paul II. Han sa da at han var bekymret over det som skjedde i El Salvador. Det fikk han sørgelig rett i.

Borgerkrigen varte helt til 1992. Da hadde 75.000 mennesker blitt drept.

Romero var 62 år gammel da han ble drept. Ingen ble noensinne dømt for drapet. Men en gruppe støttet av verdens-organisasjonen FN gransket saken. De mente at en militær gruppe på høyresiden skjøt biskopen. Militærgruppa ble ledet av offiseren Roberto D'Aubuisson. De skal ha fått ordre fra forsvaret i El Salvador.