Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå får Solberg komme på besøk

I morgen (onsdag) møter statsminister Erna Solberg USAs president.

President Donald Trump har invitert statsminister Erna Solberg på besøk. De møtes i Det hvite hus. Også den norske utenriksminsteren Ine Eriksen Søreide er med på møtet. President Trump har med seg flere ministre, skriver nyhetsbyrået NTB.

Erna Solberg har forberedt seg til møtet.

– Det dreier seg om å være oppdatert på det vi er enige om at vi skal ta opp på møtet, sa statsminister Erna Solberg tirsdag til NTB.

Solberg sier at USA er et av Norges viktigste land å samarbeide med.

– Det er viktig å ha et godt forhold og få fram våre synspunkter på viktige saker, sier hun.

Solberg forklarer at det gjelder spesielt for sikkerhet og kampen mot terror.

– Det er områder hvor vi har et tett samarbeid med USA, sier hun.

Det er 20. gang en norsk statsminister besøker Det hvite hus. Erna Solberg har også vært der før. I 2016 traff hun Barack Obama to ganger. Da var Obama president.

Solberg har møtt Trump to ganger før. De har snakket sammen på møter om klima og om forsvars-samarbeidet NATO. Onsdagens besøk blir likevel det første offisielle mellom Norge og USA med Trump som president.

Så hva skal de snakke om?

Eksperter tro de vil snakke om forsvar og sikkerhet. Ellers vil samarbeid internasjonalt og handel bli viktig. Norge har også varslet at de vil snakke om klimapolitikk.

Det første norske besøket i Det hvite hus var i 1942. Da var Johan Nygaardsvold fra Arbeiderpartiet (Ap) på besøk. Statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) var der fire ganger.