Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå har de fått vulkanutbrudd også

Det har vært et vulkanutbrudd på øya Sulawesi i Indonesia. Det skjer få dager etter et kraftig jordskjelv.

De overlevende etter jordskjelvet på øya Sulawesi har ennå ikke fått all hjelpen de trenger. For få dager siden døde over 1.400 mennesker på øya i Indonesia. Nå har det i tillegg vært et vulkanutbrudd på øya.

Det er vulkanen på Soputan-fjellet nord på Sulawesi som har våknet til liv. Onsdag sendte den aske 6.000 meter opp i luften. Det kan påvirke flytrafikken til øya. Det kan være farlig å fly i området. Flyene kan få problemer på grunn av aske i motorene. Det ble flyselskaper advart om onsdag.

Det er ikke meldt om at folk har måttet dra fra hjemmene sine som følge av vulkanutbruddet. Men det er laget en sone på opp til 6,5 kilometer rundt fjellet. Myndighetene ber mennesker om å holde seg unna dette området.

Samtidig trenger 200.000 mennesker på øya nødhjelp så snart som mulig. Det er etter jordskjelvet som skjedde fredag noen mil lenger sør.

Arbeidet med å få fram nødhjelp går sakte. Verdens-organisasjonen FN sier det haster og at folk har stort behov for hjelp.

Flere mennesker ligger under bygninger som har rast sammen. Det begynner å bli for seint å hjelpe dem. Redningsfolk har nå veldig lite håp om å finne flere overlevende. De regner med at det fortsatt ligger rundt 60 mennesker begravd under et hotell som har rast sammen. Det er i kystbyen Palu.

Indonesia har over 120 aktive vulkaner. Landet er også veldig utsatt for jordskjelv. Vulkanen kan ha blitt utløst av jordskjelvet. Det sier en indonesisk ekspert. Jordskjelvet førte også til at en flere meter høy tsunamibølge slo innover land. Den ødela enda mer.

Myndighetene i Indonesia sier at over 1.400 mennesker er bekreftet døde. Mange er fortsatt savnet.