Verden

Nå lander den på kometen

Roboten Philae forsøker nå å lande på en komet. Forskerne følger nervøst med. Mye kan gå galt.

Romsonden Rosetta har brukt ti år på å nå kometen Churyumov-Gerasimenko. Onsdag klokka 9.35 løste den ut roboten Philae. Forskerne ved den europeiske romfarts-organisasjonen ESA måtte vente 28 minutter på signalet fra Rosetta om at roboten var løs. Så lang tid tar det å få signalene hele veien til jorda.

Philae skal bruke sju timer på å komme ned på overflaten på kometen. Klokka 17.02 skal den være nede. Philae skal ta bilder når den nærmer seg overflaten. Rundt klokka 19 kommer de første bildene av hva roboten ser etter landingen.

Forskerne vet ikke sikkert om overflaten på kometen er hard eller myk. Det betyr mye for landingen.

– Roboten skal få en dytt fra Rosetta, falle ned og lande. Den må spenne seg fast. Da er det en fordel om overflaten er hard. Roboten må ikke lande på spisse steiner så den tipper, sa Terje Wahl til Klar Tale nummer 43. Han er direktør for forskning ved Norsk Romsenter.

Det er første gang i historien at vi prøver å lande på en komet. Det er lite tyngdekraft på kometer. Klarer ikke roboten å spenne seg fast raskt, vil den sprette ut i rommet igjen. Roboten har ingen motor. Derfor kan den ikke bare kjøre tilbake.

Forskerne ved ESA står nervøse og følger med. Nå kan de bare håpe at alt går som planlagt.

– Vi trenger litt flaks, sier Andrea Accomazzo i ESA til nyhetsbyrået Reuters. Du kan følge med på landingen på nettsiden www.esa.int.

LES OGSÅ: Norsk radar til Mars

Roboten Philae er 100 kilo tung. Den er like stor som et kjøleskap.

Forskerne er spente på hva de kan lære av kometen. De inneholder urstoffene som solsystemet ble laget av for 4 til 5 milliarder år siden. De kan være byggeklosser fra den gang liv ble til på jorda. En teori er at vannet på jorda kom hit med kometer. Les mer om dette i Klar Tales papirutgave nummer 43.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå