Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå skal de velge igjen

Det er valg i Hellas igjen. I dag (søndag) går grekerne til urnene.

I sommer måtte det greske folk velge. De skulle si ja eller nei til nye kutt for å få mer lån.

Noen måneder tidligere valgte folk venstre-partiet Syriza og Alexis Tsipras til å styre landet.

I dag (søndag) skal grekerne velge igjen. Det ble i sommer bestemt at nytt valg skulle holdes. Da ba Tsipras om å få slutte som statsminister.

Hvem skal styre Hellas, et land som sliter med store økonomiske problemer?

– Jeg ser deg ikke som statsminister. Jeg vil heller aldri at du blir statsminister igjen. Du er på vei ut. Du skapte en katastrofe. Det sa høyresidens Vangelis Meimarakis til Tsipras i en debatt på TV mandag, skriver nyhetsbyrået NTB.

Meimarakis er kandidat til å bli ny statsminister. Han er fra partiet Nytt demokrati. Han kjemper mot Tsipras og partiet Syriza.

Han kritiserer Tsipras for jobben han har gjort med Hellas sin økonomi.

Landet skylder mye penger til blant andre Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken. Mange folk i Hellas har ikke jobb.

I sommer diskuterte Hellas nye lån med utlånerne. Men da må de kutte og endre på regler om skatt og pensjon. De måtte bli strengere.

Det greske folk sa nei til flere kutt og mer sparing da de valgte ny nasjonalforsamling i januar. De sa også nei til dette i sommer. For statsminister Tsipras krevde folkeavstemming om vilkårene for å få nye lån. Mange grekere ble skuffet da Hellas likevel laget avtale med utlånerne.

Alle som har stemmerett skal stemme i Hellas. Slik er reglene, ifølge NTB. Men bare 64 prosent stemte i januar likevel.

Det knyttes spenning til om partiene Nytt demokrati og Syriza vil bli tvunget til å samarbeide etter valget. Selv om de er svært ulike i meningene sine.