Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nasjonalistene vant

Partiet PVV er motstandere av Islam. De mener at de har vunnet valget i Nederland.

Det har vært parlamentsvalg i Nederland. Geert Wilders er leder for partiet PVV. Partiet er kjent for å være mot islam og innvandring. Wilders mener at PVV er valgets store vinner. Partiet ligger an til å komme på tredje-plass med 24 representanter. Det er ni flere enn ved forrige valg.

– Det umulige har skjedd. Vi er de største vinnerne i dag. Nederlenderne valgte mer sikkerhet, mindre kriminalitet, mindre innvandring og mindre islam, sa Wilders onsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Ekstreme partier får flere stemmer

Det liberale partiet (VVD) fikk flest stemmer. Men partiet vant bare så vidt. Partiet ledes av Mark Rutte. VVD får 31 av 150 seter i nasjonalforsamlingen. Partiet får bare én plass mer enn Arbeiderpartiet (PvdA).
Nå venter det harde forhandlinger om en koalisjonsregjering. Det er en regjering som består av flere partier. Der vil det nasjonalistiske PVV kreve å få plass. Årsaken er at de ble det tredje største partiet i landet.

Mark Rutte sier han er forberedt på at forhandlingene tar lang tid. Likevel lover han å ha en ny regjering på plass innen 1. juli. Det er det få politiske kommentatorer som tror på.
– Det er helt latterlig å tro at Rutte vil få på plass en regjering innen 1. juli. Nederland bruker ofte lang tid på å danne nye regjeringer, sier Sep van de Voort. Han er politisk analytiker ved SNS Securities.
Han mener likevel at en koalisjon mellom partiene de liberale, PVV og kristeligdemokratene (CDA) er det sterkeste alternativet.

Paul Scheffer er statsviter ved universitetet i Amsterdam. Han tror det vil bli svært vanskelig å få en ny regjering på plass.
– Den politiske arenaen er fullstendig oppdelt. Det største partiet fikk kun 31 mandater. Det har ikke skjedd i Nederland før, sier han.

Det er overraskende at PVV gjorde det så bra i valget. Årsaken er at Geert Wilders ikke har kunnet styre valgdebatten så mye som han ville. Han har slitt med å nå igjennom med budskapet sitt. Valgkampen i Nederland har vært dominert av krisen i økonomien.

Mark Rutte har nådd fram til velgerne med sitt budskap. VVD har sagt at kraftige innstramminger må til. Årsaken er at staten i Nederland har brukt for mye penger.

Den store valgtaperen er Kristelig-demokratene (CDA). Jan Peter Balkenende er leder for CDA. Han har vært statsminister til nå. Partiet får 21 plasser i nasjonalforsamlingen. Partiet hadde 41 representanter. Det er en kraftig tilbakegang.
Balkendende slutter som partileder. Årsaken er det dårlige valg-resultatet. Han har også mistet plassen sin i nasjonalforsamlingen. Kristelig-demokratene har vært med i nesten alle regjeringer i Nederland siden andre verdenskrig.