Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ned og opp igjen på børsene

Børsene i verden kjører berg- og dalbane. Etter store fall onsdag, steg børsene i Europa torsdag morgen.

Både i London i Storbritannia, Frankfurt i Tyskland og Paris i Frankrike gikk børsene oppover igjen torsdag morgen. Det samme skjedde på Oslo Børs. I Spania steg de viktigste aksjene med over 3 prosent rett etter at børsen åpnet. Dagen før stupte de nedover.

Et selskap vurderer hvor godt land og firmaer klarer å betale for seg. Det gikk rykter om at Frankrike ikke lenger ville ligge på det høyeste nivået. Det avviste senere myndighetene i Frankrike, skriver nyhetsbyrået NTB. På Dow Jones i USA sank verdien av aksjer i industrien med 4,6 prosent onsdag.

LES MER HER: Børsene stiger igjen

Det har vært mye opp og ned på børsene i det siste. Fram til tirsdag sank aksjekursene på børsene. Folk solgte aksjer fordi de var redde for økonomien i flere land. De fryktet at landene ikke skulle klare å betale på lånene sine. Mandag sank Oslo Børs med nesten 5,7 prosent. Tirsdag ble folk litt beroliget. Det var fordi sentralbanken i USA sa at de skulle holde renten på lån veldig lav i to år til. Den har vært null eller nærme null.

LES MER HER: Børsene raser ned

Så ble tydeligvis folk redde igjen onsdag. Noen spør hvorfor ikke sentralbanken gjør mer. Den burde sikre at bedrifter kan lage flere varer. Den bør gjøre noe så ikke flere amerikanere mister jobben, mener flere.

Natt til torsdag startet de asiatiske børsene å gå nedover. Men kursene rettet seg litt opp igjen før de stengte torsdag. Det var fordi eksperter mener at det vil gå bedre for amerikanske aksjer framover.