Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nekter å stanse rakettene

Organisasjonen Hamas fortsetter å sende raketter mot Israel. De vil ikke slutte før det er laget en avtale med Israel. Israel sier ja til en våpenhvile.

Hamas sender raketter fra Gaza mot Israel. Israel angriper Gaza. Stadig flere blir drept på Gazastripen. Flere andre land forsøker å få stoppet volden. Men organisasjonen Hamas nekter å stanse rakettene. De sier også at de ikke har fått noe forslag til våpenhvile med Israel, skriver nyhetsbyrået NTB.

Under en våpenhvile må begge parter la våpnene ligge. Hamas sier de heller ikke vil respektere noen slik våpenhvile før det er gjort en avtale med Israel.

– Vi avviser våpenhvile uten at det foreligger en avtale. I krig så legger vi ikke først ned våpnene, for så å starte å forhandle, sier Fawzi Barhum. Han er talsmann for Hamas.

Egypt foreslo mandag kveld en tolv timer lang våpenhvile. Nå har konflikten vart en uke. Den israelske regjeringen sa tirsdag at de godkjente forslaget om våpenhvile. Det er ifølge den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men Hamas er derimot ikke like positive. De vil ikke si ja til noen avtale før Israel har skrevet under avtalen.

Hamas har også en egen avdeling med våpen. De kalles Ezzedine al-Qassam-brigadene. De sier også nei til forslaget om våpenhvile.

– Ingen har kontaktet oss om våpenhvilen som det nå snakkes om i mediene. Dersom det som står i avtalen stemmer, er det snakk om ren overgivelse. Det sier vi nei til med en gang, sier brigadene.

Arabiske utenriksministre møttes sent mandag til et eget møte i Kairo. De snakket om det egyptiske forslaget om våpenhvile. Lederne ba både Hamas og Israel om å støtte avtalen.

Palestinernes president Mahmoud Abbas ba i helgen verdens-organisasjonen FN om beskyttelse for palestinerne. De arabiske lederne støtter dette.

186 palestinere er drept i de israelske angrepene mot Gazastripen den siste uka. Over 1200 mennesker er skadd.

LES MER HER:13 døde i nye angrep

Tre raketter slo tirsdag ned ved den israelske feriebyen Eilat, ifølge kanalen NRK. En talsperson for det israelske militæret sier at de undersøker opplysninger om at flere personer skal ha blitt skadet i angrepene. Det skriver nyhetsbyrpet Reuters.

Det er foreløpig ikke klart hvor rakettene var skutt opp fra. Israelsk media melder at myndighetene tror at de var skutt over grensen fra Sinai-halvøya i Egypt.

Haaretz melder også at to søstre på 10 og 13 år skal ha blitt skadd i rakettangrep i byen Lakiya i Israel mandag. Tilstanden for 10-åringen skal være kritisk. Ingen er hittil drept på israelsk side.

80 prosent av ofrene på Gazastripen er vanlige folk. Det er ifølge FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA). Hver femte som er drept er under 18 år.

Konflikten mellom Israel og palestinerne blusset opp etter en kidnapping og drap. Først ble tre israelske gutter kidnappet og drept på Vestbredden. Så ble en palestinsk gutt kidnappet og brent levende av israelere. Israel har tatt flere for drapet på palestineren.

LES MER HER: Ringte faren til drept palestinsk gutt