Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nekter for å ha overvåket Frankrike

USA nekter for at de har overvåket Frankrike.

Rapporter viser at etterretningen NSA i USA har overvåket Frankrike. De skal ha overvåket 70 millioner telefonsamtaler. Det skriver den franske avisa Le Monde, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Overvåkingen skal ha skjedd mellom 10. desember i fjor til 8. januar i år.

Men USA nekter for at det stemmer. Det sier USAs etterretningssjef James Clapper. Han vil ikke si hva som er sant og ikke sant. Clapper innrømmer at USA gjør etterretning. Men det er på samme måte som andre land, sier han.

– USA samler inn opplysninger for å beskytte nasjonen og land de samarbeider med, sier Clapper. Det handler om terror og farlig våpen, sier han.

LES MER HER: – Sverige hjelper USA med overvåking

Ifølge Le Monde er det spesielle grupper som er blitt overvåket. Det er politikere og folk som jobber i staten og næringslivet. I tillegg til mistenkte terrorister.

Tirsdag skriver Le Monde at USA også har avlyttet folk med mikrofoner. Dette skal gjelde franske utenriksarbeidere som jobber i de amerikanske byene Washington og New York.

Frankrikes president François Hollande sier han er svært misfornøyd med USAs overvåking av Frankrike. Franske ledere er nå i kontakt med USAs ledere for å få svar i saken.

Torsdag møtes ledere fra Den europeiske union (EU) på toppmøte i Brussel i Belgia. Der blir overvåkingen diskutert. Den franske statsministeren Jean-Marc Ayrault sier at europeiske land må forhandle sammen med USA.

Emneord

verden