Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nektet å betale gjelda

Hellas betalte ikke 13 milliarder de skyldte innen natt til onsdag. Dermed får de heller ikke mer penger i kriselån.

Det er kritisk for økonomien i Hellas. Hellas betalte som ventet ikke deler av det de skylder til det internasjonale pengefondet IMF. Landet skulle betalt 13 milliarder kroner. Dermed vil landet heller ikke få den siste delen av kriselånet. Det sier IMFs talsmann Gerry Rice.

Det er første gang noe land ikke har betalt så mye av gjelden til IMF. Hellas er det første industrilandet som har vært på etterskudd med en betaling til fondet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Også tirsdag forsøkte finansminister i Den europeiske union, folk fra pengefondet og andre på å få til en avtale. Men de lyktes ikke. Til slutt sendte den greske regjeringen en forespørsel til IMF. De ber om utsettelse av betalingen til november.

Rice bekrefter at fondet har mottatt søknaden. De sier at styret vil vurdere den «etter hvert».

IMFs regeler sier ja til å få utsatt betaling. Men bare to ganger tidligere har de sagt ja til dette.Det skjedde med de fattigere landene Nicaragua og Guyana i 1982.

Yannis Dragasakis er visestatsminister i Hellas. Han sa tirsdag kveld at selv om Hellas ikke får noen utsettelse, «er det fortsatt en mulighet for at betalingen kan gjøres senere». Han sa også at Hellas' nasjonalbank har bedt om et møte med Den europeiske sentralbanken (ESB). De vil ha mer hjelp til greske banker.

Fristen for å betale til IMF var samtidig for hele avtalen for kriseprogrammet for Hellas går ut. Dermed blir ikke den siste delen av kriselånet utbetalt. Det betyr igjen at landet ikke har penger til å betale IMF. Allerede 20. juli skal landet betal enda mer til pengefondet.

Fortsatt er greske banker stengt. De vil være stengt til 7. juli. Det er også en grense for hvor mye euro folk kan ta ut fra minibanker. Og mange minibanker er allerede tomme for penger, ifølge nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER:Hellas betaler ikke

LES OGSÅ: Ber folk i Hellas si ja til avtale

LES ENDA MER: Tømte minibankene for euro