Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nettbrettet vinner over PC-en

Salget av datamaskiner faller kraftig. Vi vil heller bruke nettbrett og mobil.

De første tre månedene av 2013 falt salget av datamaskiner med 14 prosent. Det er det største fallet siden målingen av salget startet i 1994. Det er firmaet IDC som sjekker PC-salget.

Grunnen til nedgangen er nettbrett og mobiltelefoner. Folk bruker disse i stedet for PC-er. Veksten i dette markedet har vært dobbelt så stor som IDC forventet.

– Dette er forferdelige nyheter for PC-er. Alt handler om mobile ting nå, sier analytiker Colin Gillis i IDC.

LES MER HER: Kan endre måten vi leser på

Selskapet Microsoft kom i fjor med Windows 8. Det er en ny versjon av systemet Windows, som brukes til å styre PC-er. Det skulle hjelpe med å holde salget oppe, men planen virket ikke, sier IDC.

– Dessverre har ikke Windows 8 hjulpet markedet. I stedet har det gjort markedet tregere, sier Bob O'Donnell til bbc.co.uk. O'Donnell er nestleder i IDC.

Nye Windows 8 fungerer på skjermer du kan ta på. Men det gjør at PC-er blir dyrere. Dermed gjør ikke Windows 8 at folk blir ivrigere etter å kjøpe ny PC.

I tillegg har den økonomiske krisen i verden gjort salget dårligere. Før skiftet bedrifter PC-er ofte. Men nå må de spare.

Selskapet HP er verdens største produsent av PCer. De hadde en nedgang i salget på 24 prosent i første kvartal av 2013, sammenlignet med 2012.