Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nobelpris for små maskiner

De er tusen ganger tynnere enn hårstrå. Onsdag fikk tre forskere nobelprisen i kjemi. De har laget verdens minste maskiner.

Alt i verden er laget av byggesteiner. De er satt sammen til molekyler. Nå har tre forskere laget verdens minste maskineri. Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart og Bernard L. Feringa får nobelprisen i kjemi, skriver nyhetsbyrået NTB. Maskinene deres får molekyler til å flytte seg.

Forskerne er fra Frankrike, Storbritannia og Nederland. De får prisen for hvordan maskinene er laget og fungerer. Prisen deles ut av Kungliga Vetenskaps-akademien i Sverige.

Et molekyl er to eller flere atomer som er satt sammen. Atomene er blant de minste delene alle stoffer er satt sammen av. Dermed er molekylene utrolig små. Akademiet kaller teknikken og utviklingen en revolusjon.

De tre forskerne har samarbeidet om å lage de små maskinene. De er tusen ganger tynnere enn ett hårstrå. Sauvage fikk til den første delen av maskinen. Det skjedde allerede i 1983. Han klarte å låse fast molekyler. I 1991 klarte forskerne til Stoddard å utvikle det videre. De fikk til løkker av molekyler. Løkkene kunne både strekke seg og trekke seg sammen. Dermed klarte de å lage en muskel av molekyler. De lagde også en databrikke basert på molekyler.

Feringa laget de første motorene med molekyler i 1999. Teamet hans har også laget en bil. Ytterdelen av bilen var laget av molekyler. Og motoren av molekyler som bevegde seg. Bilen kan kjøre bortover på et underlag av metall.

Stoddard utviklet også en heis. Den kan heve seg selv over overflaten. Han har også laget et fartøy av molekyler. Det kan flytte seg på kontrollert vis.

Akademiet sier at før sto molekylene stille. Prisvinnerne har fått å fylles dem med energi. Og at bevegelsen til molekylene kan styres. Akademiet tror slike maskiner er fremtiden. Molekylære maskiner kommer trolig til å bli brukt i nye materialer. Og i sensorer og systemer som lagrer energi.

Feringa vokste opp i Nederland. 65-åringen er i dag professor i organisk kjemi. Han jobber ved Rijksuniversiteit Groningen i Nederland. Sauvage er 71 år gammel. Han ble født i Paris i Frankrike. Han er professor emeritus ved l'Université de Strasbourg. 74 år gamle Stoddard ble født i Edinburgh i Skottland. Han er professor i kjemi. Han jobber ved Northwestern University i Evanston i USA.