Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nødhjelpen slipper ikke inn i Aleppo

Hjelpe-organisasjonene slipper ikke inn i byen Aleppo i Syria. Trolig vil bare FN slippe inn.

Situasjonen for befolkningen i Aleppo blir bare verre. Regjerings-styrker og opprørere har kriget mot hverandre i en måned. De siste dagene har kampene blitt mye verre. Mange uskyldige mennesker drepes i angrepene. Og sykehus og skoler bombes med vilje.

Fredag ble minst 10 personer drept i bydelen Marjeh. Sju av dem var barn. Bydelen blir kontrollert av opprørere, skriver nyhetsbyrået NTB.

I flere uker var befolkningen sperret inne i byen. Først forrige helg fikk de mulighet til å dra fra byen. Da ble en humanitær korridor åpnet øst i byen. Men bare noen få velger å dra. Det er fordi veien ut styres av regjeringen. Velger de denne veien betyr det at de overgir seg til regjerings-styrkene. Derfor blir de fleste igjen, skriver avisen VG.

Utenfor byen står det flere hjelpe-organisasjoner, men de slipper ikke inn. Nå har verdens-organisasjonen FN bedt om få ansvaret for hjelpearbeidet. Dette må godkjennes av alle partene i kampene i Aleppo. Blant annet av Russland. Landet hjelper den syriske regjeringen i kampene i Aleppo.

FN holdt et møte i Sveits denne uken. Der ble det enighet om at folket i Aleppo må få andre måter å forlate byen på.

Jan Egeland er leder av FNs gruppe for Syria. Han har satt tre krav som oppfylles, ifølge VG. Bare da kan folk forlate byen og vite at de er trygge.

De tre kravene er:

1. Korridoren må fungere begge veier. Den må lede ut til et område som er nøytralt eller kontrollert av opprørere. Hvis folket ønsker det. Korridoren må også kunne brukes til å få mat og forsyninger inn til byen.

2. Det må være våpenhvile i 48 timer hver uke. Da kan mat og nødvendige forsyninger komme inn i byen.

3. Hjelpe-personell må beskyttes når de hjelper under forsyningene. Beskyttelse: Full beskyttelse av hjelpepersonell under forsyningsrunden.