Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nord-Korea har skutt opp ny rakett

Tirsdag testet Nord-Korea en ny rakett. Den kan nå hele USA, hevder regimet.

Nord-Korea skjøt opp en ny rakett tirsdag. Regimet sier at de har blitt en atommakt med den nye raketten. De sier at testingen av den nye raketten var vellykket. Det melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Vi har endelig nådd et historisk gjennombrudd med vår ambisjon om å bli en atommakt. De sa regimets leder Kim Jong-un.

– ICBM-raketten Hwasong-15 er en rakett som kan rekke over flere kontinenter. Det har et veldig stort stridshode. Det er i stand til å nå hele USAs fastland. Det står det i en melding fra myndighetene i hovedstaden Pyongyang.

I juli testet Nord-Korea en annen rakett. Regimet sier at den de testet tirsdag, mer mye bedre. Tidligere har landet testet flere raketter og kraftige bomber.

Raketten ble skutt opp fra Sain-ni i Nord-Korea. Det skjedde klokken 19.17 tirsdag kveld norsk tid. Da var det onsdag morgen lokal tid. Raketten gikk rundt tusen kilometer i luften. Så falt den ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet. Det skjedde 50 minutter senere.

– Nord-Korea utvikler strategiske våpen. Det er for å forsvare landet mot USA og for å sikre fred for landets folk, står det i meldingen.

– Derfor er ikke dette en trussel mot noen land eller region. Så lenge Nord-Korea ikke blir krenket, hevder regimet.

USAs forsvarsdepartement sa at raketten ikke var en trussel mot Nord-Amerika. Den truet heller ikke amerikanske territorier eller amerikanske allierte.

Raketten er et tydelig skritt mot at Nord-Koreas raketter er en trussel for hele verden. Det sa USAs forsvarsminister Jim Mattis.

Raketten skal ha nådd en svært høy bane, 4.500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er stemmer, betyr det at raketten gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen er i.

USAs president Donald Trump snakket med Japans statsminister Shinzo Abe kort tid etter hendelsen. To timer senere sa Trump at USA vil ordne konflikten.

– USA tar oppskytingen svært alvorlig. Dette skal vi ta oss av, sa Trump.

Verdens-organisasjonen FNs sikkerhetsråd har innkalt til et hastemøte onsdag. Der skal de snakke om Nord-Koreas siste oppskyting.