Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nord-koreanske soldater sulter

Nord-Korea har store problemer med å skaffe hæren nok mat. Soldatene sulter, melder australsk TV.

Den australske TV-kanalen Australian Broadcasting Company (ABC) har vist en video. Den er filmet i hemmelighet av en nord-koreansk journalist. Den viser at soldater i Nord-Korea sulter.

Videoen viser blant annet skitne barn uten foreldre. De tigger mat i gatene. Videoen viser også og en person som jobber for myndighetene. Hun snakker med en grønnsaks-handler på et marked. Hun krever at han gir henne penger til hæren.

En ung soldat sier på filmen at «alle er svake».

– I min gruppe med hundre soldater får halvparten for lite mat. Det sier han til journalistens skjulte kamera.

Dersom det er for lite mat i hæren, er det dramatisk. Årsaken er at regimet hittil har gitt soldatene mer mat enn vanlige folk.

Soldater skal ha stukket av fra hæren. Det meldte den sør-koreanske organisasjonen Good Friends i juni 2008. Årsaken var mangel på mat. Noen av soldatene ble tvunget til å kutte ut måltider.

Videoen viser også arbeidere som bygger en privat jernbane. Det skjer ved hovedstaden Pyongyang, ifølge ABC. Det er for landets leder Kim Jong-il og hans sønn Kim Jong-un. Jong-un kommer trolig til å overta jobben etter faren.

– Jernbanelinja er en gave fra Kim Jong-il til Kim Jong-un. Det forteller formannen for arbeiderne til journalisten.

Journalisten filmet fordi han er lei av å se hvordan folk lider.

– Livet til nord-koreanerne er dårlig. Jeg er veldig sint over at Kim Jong-un skal ta over, sier han.

Journalisten filmet scenene fra det daglige livet i Nord-Korea. Det ble gjort på oppdrag fra den japanske forleggeren Jiro Ishimaru. Han fortalte journalisten hvordan han skulle bruke kameraet.

Ishimaru arbeider for Asia Press. Det er et nettverk uavhengige journalister i Tokyo i Japan. De har en gruppe på ti nord-koreanske journalister. Disse jobber dypt inne i det lukkede landet.

Nord-Korea er veldig fattig. De har igjen bedt om hjelp fra utlandet. Hjelpe-organisasjoner sier det er stor mangel på mat. De sier at folk spiser gress og bark for å overleve.

Verdens-organisasjonen FN sier at det er en humanitær krise. Seks millioner mennesker står i fare for ikke å få nok å spise. De ber andre land i verden om å hjelpe.

Flere hundre tusen nord-koreanere døde av sult på 1990-tallet. Siden det har Nord-Korea vært helt avhengig av utlandet. De trenger hjelp til å fø de 23 millioner menneskene som bor i landet.