Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nordmenn fortsatt fast i Mali

Tre nordmenn sitter fortsatt fast i Mali etter kuppet torsdag. Nå presses militæret som gjorde kuppet, på at de skal gi seg.

Torsdag var det kupp mot regjeringen i Mali. Soldater gjorde opprør. De tok over makten i landet.

Tre nordmenn fra Kirkens Nødhjelp havnet midt i militær-kuppet. De har siden sittet på et hotell uten mulighet til å komme seg ut av landet. Tirsdag håper de at det blir mulig.

– Det går rykter om at flyplassen vil bli åpnet igjen da. Verdens-organisasjonen FN forsøker å få inn fly for å hente ut folk, sier Arne Grieg Riisnæs til nyhetsbyrået NTB.

Soldatene skal ha vært misfornøyd. I nord er det en gruppe som har kriget for å få en egen stat. Mange mennesker er blitt drevet på flukt. De har tatt kontroll over flere byer. Soldatene mener at regjeringen ikke har gjort nok for å stanse gruppa.

LES MER HER: Soldater overtok makten i Mali

29. april skulle det ha vært valg i Mali. Nå øker presset på å få soldatene til å gi fra seg makten igjen. Mandag samlet det seg hundrevis av politikere som er imot regjeringen. De ville protestere mot militæret. Statskuppet er imot grunnloven, sa de.

I hovedstaden Bamako er det rolig mandag, men likevel spent.

– Situasjonen har vært rolig de siste to dagene. Vi har ikke hørt skyting, sier Riisnæs til NTB. Men det er fortsatt forbudt å gå ute. Alle butikker er stengt.

Soldater stormet inn i presidentens palass natt til torsdag. Både utenriks- og innenriksministeren ble tatt til fange, hevdet en av soldatene. Flere mennesker ble drept. Folk hørte skyting og det begynte å brenne.