Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge og EU er enige om tiltak etter angrepet på Navalnyj

Aleksej Navalnyj ble angrepet med gift. Det skjedde da han var på en reise. Norge og EU enige om tiltak mot de som er mistenkt i saken.

Det var et møte mellom alle utenriks-ministrene i Den europeiske union (EU) onsdag. De ble enige om tiltak mot seks russere. De er mistenkt for angrepet på Navalnyj. Det skjedde da han var på en reise i Russland. Norge er enige i tiltakene. Det sier Ine Eriksen Søreide til kanalen NRK. Hun er utenriksminister i Norge.

Flere land har sjekket hva som gjorde Navalnyj syk. Alle mener testene viser at det ble brukt novitsjok. Det er en nervegift. Frankrike og Tyskland foreslo derfor at EU måte ha tiltak. De mener myndighetene i Russland må ha visst om at det ville skje et angrep.

Navalnyj er en politiker i Russland. Han var på reise i Sibir da han ble veldig syk. Det var en del av valgkampen i Russland. Han havnet i koma, og det var usikkert om han ville bli frisk. Lenge var han i fare for å dø. Han ble etter litt tid fraktet ut av landet for å få helsehjelp.

Bildet er av Alexei Navalny i sykesenga. Han sitter oppreist og får en klem av kona. Barna er også med på bildet.

Seks russere vil nå bli nektet å reise til land i EU. De skal være ledere i russisk sikkerhets-tjeneste, ifølge kanalen Deutche Welle. De blir også avvist hvis de prøver å komme til Norge. De mister også kontrollen over penger og andre verdier de måtte ha i EU eller Norge.

Sergei Lavrov er utenriksminister i Russland. Han har truet med at tiltak vil kunne få følger.

–  Vi må nok bare slutte å snakke med de som ikke forstår behovet for gode samtaler. Det kan bli en pause i diplomatiske forhold, sier han ifølge DW.

EU har en liste over hvem de har slike tiltak mot. Der står det fire russere fra tidligere. De havnet på listen etter at en Sergej Skripal og datteren ble forgiftet. Det skjedde i Storbritannia. De overlevde, men en kvinne døde i angrepet i 2018.