Verden

Norge skal hjelpe Irak

Norge vil bidra med transportutstyr. Det er for å hjelpe folk på flukt under krisa i Irak.

1,2 millioner mennesker er på flukt i Irak. Den islamistiske gruppa Den islamske staten (IS) tar stadig nye områder. Folk flykter fra vold og krigshandlinger. Nå skal Norge hjelpe flyktningene. USA jobber med å hjelpe folk som bor i landet. Det er de som har bedt Norge om bistand, skriver nyhetsbyrået NTB.

Fredag holder regjeringen en pressekonferanse om saken.

Norge kommer til å bidra med utstyr til transport. Det skal igjen brukes til å frakte utstyr som gjør forholdene bedre for flyktningene, erfarer NTB.

Men først må bidraget formeldt godkjennes av norske myndigheter. Det skjer trolig fredag ettermiddag.

Statsminister Erna Solberg sa torsdag kveld at regjeringen har fått en forespørsel fra USA. I to uker har USA brukt soldater for å hjelpe flyktninger i Nord-Irak. Der har mange tusen vært fanget på et fjell, omringet av islamistiske opprørere.

Solberg sier det bare er aktuelt for Norge å bidra humanitært.

– Vi er klare over at det er en krise for folk i Irak. Regjeringen vil se på hva vi kan bidra med av militært utstyr. Det kan brukes til å levere utstyr som kan hjelpe flytninger, sa hun.

USA har også bedt om hjelp fra land de samarbeider med. De vil støtte de kurdiske, militære styrkene i Nord-Irak. Disse skal få våpen og ammunisjon. Men dette er uaktuelt for Norge. Slik militær støtte bryter med norske regler om eksport av våpen.

Den danske regjeringen vil bidra til USAs operasjon i Nord-Irak. De skal sende et transportfly. NTB er kjent med at et slikt bidrag også har vært diskutert fra norsk side.

Situasjonen for folk i Nord-Irak har vært desperat den siste tiden. Det var først etter at IS i sommer tok kontroll over storbyen Mosul. Siden har IS lagt under seg en tredel av Irak.

Noen av flyktningene rømte opp i Sinjar-fjellet da IS rykket inn i området. Blant dem var blant dem tusener av den religiøse gruppa yazidier. Det skal være mange førre flytninger på fjellet nå. Men flyktningene får nye utfordringer. De skal forsøke å holde seg i live i byen Arbil i de kurdiske områdene av Irak.

– Denne situasjonen savner sidestykke. Den kom helt uventet, sa Redd Barnas programdirektør Aram Shakaram til NTB onsdag.

– Siden juni har det daglig kommet hundrevis eller tusenvis av mennesker. Folk som er drevet på flukt én gang, har måttet flykte på nytt. Det har skjedd når konflikten har forverret seg, sa han.

Siste utgave

På forsiden nå