Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge støtter sykehus som IS bruker

Islamistgruppen IS sender sine skadde soldater til et syrisk sykehus. Norge gir penger til sykehuset.

Den islamistiske gruppa Den islamske staten (IS) sender sine skadde soldater til et syrisk sykehus. Norge er med på å gi penger til sykehuset.

IS sender skadde krigere til behandling ved sykehuset i Tell Abiad. Det har verdens-organisasjonen FN vist, ifølge kanalen NRK vist hvordan

Den norske organisasjonen Norwac sier sykehuset ikke kontrolleres av IS. Men kilder NRK har snakket med, mener at de gjør det.

– IS har stor kontroll på sykehuset. De kommer og går som de vil. IS får behandling og førstehjelp. Da Norwac startet, var det for vanlige folk. Nå er det IS som er på sykehuset. Men vanlige folk får også hjelp, sier en kurdisk sykepleier.

– Vi snakker tett med Utenriksdepartementet. Vi har ganske god kontroll med strømmen av penger. Sykehuset har ikke endret politikk for hvem de behandler. Så lenge det er slik, må det være riktig å fortsette å støtte dem. Det har vi kommet fram til, sier lege Erik Fosse i Norwac.

Norge har gjennom Utenriksdepartementet (UD) bidratt med seks millioner kroner til sykehuset. De har fått penger siden 2013. Pengene har blant annet bidratt til en ny operasjonssal, et sykehusapotek og teknisk utstyr.

– Jeg var på dette sykehuset for to år siden. Da hadde de ingenting. Alt teknisk utstyr var gått i stykker. Ingen fikk lønn, sier Fosse.

UD har bedt Norwac om å si hvordan sykehuset drives. De sier det ikke er greit dersom det stemmer at IS kontrollerer sykehuset.

Norsk-syriske Mohammad Alhaj Saleh fikk igang Norges støtte til sykehuset. Han ber om at pengene fra Norge stoppes.

– De fleste som får behandling på sykehuset, er IS-krigere. Mens vanlige folk ikke blir prioritert. Jeg mener at den norske bistanden må stanse, sier Saleh til NRK.