Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norske våpen dreper vanlige folk i Irak

Flere enn 200 vanlige mennesker er drept med norske våpen i Irak-krigen.

Norge selger våpen til en rekke land i verden som Norge samarbeider med. Kanalen NRK har lest dokumenter fra nettstedet Wikileaks. Nettstedet har avslørt over 400.000 hemmelige militære dokumenter fra krigen i Irak. Der står det hvordan norske Hellfire-raketter er brukt til å bombe hus og drepe kvinner og barn. Og hvordan amerikanske soldater dreper vanlige mennesker ved vei-sperringer.

Rapportene viser at to norske våpen-system har blitt brukt på blant annet pansrede biler. Der brukes et våpensystem som heter Stryker. Det er utviklet ved den norske våpen-fabrikken på Kongsberg i Buskerud. Rakett-typen Hellfire er også brukt i krigen. Stoffet som driver våpnene, er laget ved den norske våpen-fabrikken på Hurum. Wikileaks-dokumentene fra Irak viser at de to norske våpen-systemene kan spores i over 2800 krigs-rapporter. Det melder kanalen NRK.

NRK har laget et kart som viser hvor mange steder norske våpen-systemer er brukt i Irak. Se her.

Kongsberg Gruppen produserer våpen-stasjonen Protector for de pansrede bilene. De sier til NRK at deres produkt gjør at færre folk dør.

– Vi mener at systemet vi lager, bidrar til at færre dør på begge sider. Tilbakemeldingene fra de som bruker systemet vårt, viser at soldatene blir mindre stresset. Og at de bruker færre kuler og granater, sier Ronny Lie til NRK. Han er kommunikasjons-direktør for Kongsberg Gruppen.

I hendelsene der norske våpen er brukt, har 201 vanlige folk blitt drept, og 498 mennesker blitt skadd.