Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norskiraker pågrepet for terror

En norsk statsborger er siktet for planlegging av terror i Jordan. Det skriver avisa Dagbladet.

En norsk mann er pågrepet og siktet for planlegging av terror i Jordan, melder avisa Dagbladet. Mannen har irakisk bakgrunn. Dagbladet siterer den jordanske avisa Al Rai. Der står det at mannen har både irakisk og norsk statsborgerskap.

Tidligere mandag sa myndighetene i Jordan at de har hindre et terrorangrep. Det skjedde fordi de pågrep en irakisk mann. Mannen skal ha hatt 45 kilo eksplosiver. Han ble pågrepet i byen Jerash nord i Jordan, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Sikkerhetstjenesten forhindret en terrorplan i siste minutt. Det sier en kilde i jordanske sikkerhetsmyndigheter til AFP.

Mannen jobbet for Irans revolusjonsgarde, Quds-styrken, ifølge AFPs kilde. Gruppa kjemper mot opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Irak.

Men Al Rai skriver ifølge Al Arabiya at mannen tilhørte den iranske gruppa «Bayt al-Maqdis».

Mannen anklages for å ha eksplosiver og for planlegging av terror. Han skulle møte i den jordanske statssikkerhets-domstolen senere mandag.

Domstolen er blitt kritisert av menneskerettighets-organisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty.

Norske myndigheter er kjent med saken. Det sier Utenriksdepartementet (UD) til nyhetsbyrået NTB.

– Vi er kjent med at en norsk statsborger er arrestert i Jordan. Vi er i kontakt med personen gjennom ambassaden i Amman. Vi har tilbudt hjelp, og det har han takket ja til. Det betyr blant annet at vi har besøkt ham i fengsel, sier Veslemøy Salvesen. Hun er UDs pressevakt.

Salvesen vil ikke kommentere hva mannen er anklaget for, eller når han ble pågrepet. Hun vil heller ikke si om norske myndigheter vil være til stede i retten.

– Vi vurderer hele tiden om vi skal være til stede på rettsmøter der norske borgere er arrestert. Det gjør vi i dette tilfellet også, sier Salvesen.

Iran er en viktig støtte for den irakiske regjeringen. De støtter også Syrias president Bashar al-Assad. Assad har anklaget Jordan for å hjelpe opprørsgrupper som kjemper mot ham i Syria.

Samtidig får syriske opprørere som kjemper mot Den islamske staten (IS), opplæring i Jordan. De blir lært opp av amerikanske soldater.

Flere frykter at Jordan kan bli dratt inn i konflikten i nabolandene Irak og Syria.