Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ny eksplosjon på atom-kraftverk

Røyk og damp steg opp etter en ny eksplosjon ved atom-kraftverket i Fukushima. Nå bes japanere om å holde seg inne på grunn av stråling.

Eksplosjonen skjedde natt til tirsdag norsk tid. Taket til en bygning er delvis ødelagt. Det stiger røyk og damp opp, melder det japanske nyhetsbyrået Jiji. Det skal også ha vært en brann ved atom-kraftverket, skriver nyhetsbyrået NTB. Det var allerede litt stråling i området. Tre timer senere hadde strålingen blitt fire ganger sterkere. Strålingen kan gi helseskader for de som er i området. Men det er fortsatt langt unna å gi alvorlige helseskader, ifølge japanske myndigheter. Men de ber folk om å holde seg inne. Folk i hovedstaden Tokyo frykter at vinden vil føre stråling til dem.

LES MER HER: Atom-kraftverk har problemer

Den siste eksplosjonen skjedde ved reaktor 2 på atom-kraftverket. Atom-kraftverket i Fukushima ble skadd i jordskjelvet og flodbølgene. De rammet Japan fredag. Strømmen ble brutt og flere atom-kraftverk stanset etter jordskjelvet. Brenselet inni må kjøles ned med vann. Det fortsetter å være veldig varmt. Men flodbølgene ødela de store apparatene som skulle gi strøm i en nød-situasjon.

Siden har det vært flere eksplosjoner. Kraften lages i bygg som kalles reaktorer. Den brennbare gassen hydrogen har lekket ved to andre reaktorer på kraftverket i Fukushima. Der blåste eksplosjoner vekk tak og vegger. Det er trolig det samme som har skjedd på reaktor 2. Rundt brenselet er det en kapsel av metall. Det skal ikke være hull på kapslelen, ifølge en ansatt ved Fukushima-anlegget. Blir det sprekker i kapslingen, kan det bli en atom-katastrofe. Da vil masse stråling bli ført ut. Vann og mat kan bli ødelagt. Folk kan få kreft.

LES MER HER: – Vil koste 1.000 milliarder kroner

Det ser ut til at det er skader på den nedre delen av en kapsel. Kapselen inneholder vann. Den blir brukt til å kjøle ned reaktoren. Det sier Yukio Edano, som er kabinett-sekretær i Japan.

Kraftselskapet TEPCO sender nå vekk så mange ansatte som mulig. Japan har bedt USA og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om hjelp. De jobber hardt med å få kjølt ned atom-reaktorene.

LES MER HER: – Minst 10.000 døde etter naturkatastrofe

Myndighetene har allerede flyttet 210.000 mennesker. De bor i nærheten av kraftverket.