Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ny kampanje for å påvirke valg i USA

Facebook har oppdaget en ny kampanje. Det var trolig et forsøk på å påvirke valget i USA.

Nettsamfunnet Facebook har oppdaget flere falske kontoer. De var trolig del av en kampanje for å påvirke årets valg i USA. Til høsten skal amerikanerne velge ny kongress. Det er den delen av nasjonalforsamlingen som lager lover.

32 kontoer og sider er fjernet fra Facebook og Instagram. De skal ha vært med i et samlet forsøk på å påvirke folk. Det sa Facebook tirsdag.

Kampanjen har å gjøre med politiske saker som splitter folket. Det skriver avisa New York Times. En av sakene er en ny demonstrasjon i byen Charlottesville. I fjor holdt høyre-ekstreme en demonstrasjon i byen. En kvinne ble påkjørt og drept i opptøyene.

De folkevalgte i Kongressen skal nylig ha fått vite om saken. Kampanjen ble oppdaget for to uker siden.

Den eldste siden som er fjernet, ble laget i mars 2017. Den siste ble laget så sent som i juni 2018.

Det er foreløpig ukjent hvem som har ansvaret for kampanjen. Men den ligner på kampanjene som var på Facebook før presidentvalget i 2016. Det mener Facebook. Russland er mistenkt for å ha laget den forrige kampanjen. De kan ha gjort at Donald Trump ble valgt som president. 

– Vi er fortsatt tidlig i vår gransking. Vi har ikke alle fakta, blant annet når det gjelder hvem som har startet dette, sier Facebook.

De falske sidene med flest følgere var «Aztlan Warriors», «Black Elevation», «Mindful Being» og «Resisters». Minst én av de falske kontoene skal ha blitt fulgt av nesten 300.000 personer.