Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ny lov mot Iran

USA har fått en ny lov. Den skal gjøre det lettere å straffe Iran.

Det har lenge vært et anspent forhold mellom Iran og USA. Mange land i Vesten har støttet USA. Årsaken er at Iran forsker på atom-teknologi. Landet sier at de vil lage atomkraft for å skaffe strøm. Men USA er redd for at landet skal lage atomvåpen.

Iran har testet raketter som kan frakte atomvåpen. LES MER HER: Iran tester rakett

Natt til fredag bestemte senatet i USA en ny lov. Den gjør det mulig for president Obama å straffe selskaper. Det skjer hvis de selger bensin til Iran. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Hillary Clinton er utenriksminister i USA. Hun er på et i London i Storbritannia. Der snakket hun på et møte om Afghanistan. Der har USA nesten 100.000 soldater. De kjemper sammen med soldater fra NATO mot terrorister fra gruppen Al-Qaida. Men Clinton snakket også om Iran.

– Iran gir ikke verden noe valg. Vi vil ikke straffe folket i Iran. Men myndighetene fortsetter med sitt atomprogram. Det må vi reagere på, sier Clinton til nyhetsbyrået AP.

Clinton trives i jobben som utenriksminister.
Men hun vil ikke fortsette i mange år til. LES MER HER: Vil ikke jobbe evig

Clinton har snakket med utenriksministre i flere land. Hun vil at Saudi Arabia, Emiratene, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia skal være med å straffe Iran. USA vil også be verdens-organisasjonen FN bestemme nye straffer mot landet.

Flere selskaper i USA mener den nye loven er feil. De sier at den kan være med på å ødelegge forholdet til Iran. Det skal ha blitt litt bedre den siste tiden.