Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ny plan skal redde USA

President Barack Obama i USA har en ny plan. Den skal skape flere jobber og gjøre USAs økonomi bedre.

USAs president vil ha orden på økonomien i landet. Nå ba han andre politikere om å ikke å stanse planene hans. En ny plan kan skape tusenvis av nye jobber, mener Barack Obama.

Torsdag kveld fortalte Obama om sin nye jobbplan for Kongressen. I sin tale advarte Obama mot at USA står overfor en nasjonal krise. De har alvorlige problemer med økonomien. Derfor må Kongressen om å handle raskt.

Det største problemet er at mange amerikanere ikke har jobb. Obama vil bruke 2.424 milliarder kroner på å skape arbeidsplasser. Han vil også ha mer i arbeidsledighets-trygd, bruke flere milliarder på å gjøre skoler mer moderne og på bedre veier og ransport.

Mesteparten av pengene i planen skal brukes til skattelette for ansatte og arbeidsgiverne deres.

– Hensikten med planen er enkel. Den vil gjøre at flere mennesker får jobb. De som jobber, vil sitte igjen med mer penger, sa Obama i sin tale.

Obama kommer også med en ny plan 19. september. Den er for å minske USAs underskudd på budsjettet. Nå bruker USA mer penger enn det de har beregnet.

– Planen vil ikke bare dekke det jobbplanen koster. Den vil også hindre at gjelden vår vokser. Vi vil få mindre underskudd ved det vi sparer, sa Obama.

Obamas jobbplan vil gi flere jobber til lærere og bygnings-arbeidere.

– Den vil være et løft for økonomien. Det vil gi bedrifter troen på at hvis ansetter folk, så vil noen ha lyst til å betale for at de skal lage noe eller gjøre noe. Kongressen bør starte med denne planen med en gang, sa Obama.

John Boehner er republikaner. Han talte i Representantenes hus. Han mente at det var håp for at politikerne kan samarbeide om dette. Han ba andre om å tenke på Obamas plan.

LES MER HER: Valgkampen er i gang

Emneord

usa tale obama verden