Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nye klær inneholder farlige kjemikalier

Både billige og dyre barneklær inneholder farlige kjemikalier. Det viser en undersøkelse Greenpeace har gjennomført.

Miljøorganisasjonen Greenpeace har analysert klesplagg i laboratorier. Organisasjonen ville finne ut hvor mange kjemikalier som blir brukt når klær blir laget.

Klær og sko fra tolv produsenter ble sjekket. De var kjøpt i 25 land. Flertallet inneholdt farlige kjemikalier. Klær fra dyre produsenter som Burberry var like farlige som klær fra Hennes & Mauritz.

 

LES OGSÅ: Stopper salg av angora-klær

 

Kjemikaliene som ble funnet kan påvirke evnen til å få barn. Og immunforsvaret. Enkelte av kjemikaliene er alt forbudt i barneleker.

– Her har vi tatt noen av verdens største klesmerker med buksene nede. De forurenser vann fra Beijing til Berlin og selger klær som er både helse- og miljøskadelige, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Han vil at de som kjøper klær ikke skal kjøpe klær som har farlige kjemikalier. Slik kan forbrukernetvinge produsentene til å lage renere klær.

Ingen av barneklærne som ble testet var kjøpt i norske butikker. Men flere var kjøpt i Sverige.

Produsentene som hadde farlige kjemikalier i klærne sine var Hennes & Mauritz, Disney, Adidas, Nike, Puma, Burberry, Uniqlo, Primark, Gap, Li-ning og American Apparel. Flere klesplagg og sko ble testet fra hver produsent. Men det var ikke farlige kjemikalier i alt.