Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nye planer for krigen

Verdens ledere har snakket sammen om krigen i Afghanistan. Forsker Laila Bokhari forklarer deg hva møtet handlet om.

– Hvorfor var det et møte om Afghanistan?

– Målet var å snakke om situasjonen i landet. Det skulle også lages en ny plan for sikkerhet og utvikling. Og for forholdene mellom Afghanistan og nabolandene.

– Hva må det jobbes mer med?

1. Sikkerhet. Hvordan skal opprørsgruppa Taliban bekjempes? Lokale sikkerhetsstyrker må få mer ansvar. Politi og forsvar må trenes opp. Det har Norge prioritert å støtte.
2. Utvikling. Få slutt på korrupsjonen. Rettsvesenet må bli bedre.
3. Forhold til naboland. Naboland må forstå at det viktig med fred i Afghanistan. Pakistan og andre naboland må bli med i samtaler.

– Hva har lederne blitt enige om?

– At det internasjonale samfunnet fortsatt må være til stede. De må støtte Afghanistan. Men afghanerne må gjøre mer av jobben og styre selv. Bistanden har ikke vært godt organisert. Mange forskjellige organisasjoner har vært i landet. De har vært dårlige til å samarbeide.

– Flere ledere sier de vil forhandle med Taliban. Hvorfor det?

– Jeg tror det må komme nye løsninger. Landene har prøvd å bekjempe Taliban med våpen. Det vil de nok fortsette med. Men Taliban har flere sider. Noen av dem kan kanskje overbevises til å legge ned våpnene. Dette kan være farlig. Hvordan kan vi være sikre på at de faktisk vil slutte å kjempe?

– Hva vil de nye planene bety for folk i Afghanistan?

– Mange mener at vanlige folk ikke vil merke noen store forandringer. Det er viktig å si til afghanerne at det internasjonale samfunnet fortsatt støtter dem. Det er det mange som ikke tror. Enkelte afghanere sier at det er like greit å støtte Taliban.

– Når håper de krigen vil være over?

– Det vil nok være urolig lenge. Obama har snakket om å få amerikanske soldater hjem allerede neste år. Dette sier han til folk i USA. Men det er også for å vise afghanerne at de må ta ansvar selv. I London ble det snakket om at det skulle ta fem år før landene kunne bli ferdige i Afghanistan.