Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nytt jordskjelv på Island

Et kraftig jordskjelv ble målt ved vulkanen Bardarbunga på Island tirsdag. Flere frykter et utbrudd fra vulkanen.

For halvannen uke siden ble det mer aktivitet i vulkanen Bardarbunga på Island. Islendingene begynte å frykte et nytt utbrudd. Tirsdag målte islendingene et kraftig jordskjelv ved Bardarbunga. Det var det kraftigste siden vulkanen begynte å bli mer aktiv. Lørdag advarte myndighetene mot at et urbrudd kunne komme.

Flyselskap følger med. De frykter skyer med aske. Men det er fortsatt ingen tegn til at et utbrudd kommer nå, ifølge islandske myndigheter. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Aktiviteten er fortsatt dypt ned i bakken. Vi ser så langt ingen tegn til noe aktivitet på overflaten, sier Palni Erledsson. Han jobber ved det islandske meteorologiske instituttet.

Vulkanen ligger under isbreen Vatnajökull. Spruter det ut lava og aske fra vulkanen, kan det bli en sky med aske. Det ble et stort problem i 2010. Skyen stanset alle fly i Europa. Myndighetene fryktet at det ikke var trygt å fly. Mange slet med å komme seg hjem. De måtte kjøre leiebil over lange avstander.

Flyselskapene Norwegian og SAS har lagt planer for hva de skal gjøre. Luftfarts-myndighetene i Avinor mener at situasjonen ikke vil bli like vanskelig nå som i 2010.

– Men det er jo vanskelig å si. Det kommer helt an på hvor stort utbrudd vi får, hvor mye aske det er i utbruddet og hva slags aske det er. Alt avhenger av alt, sier Ove Narvesen til avisa Dagens Næringsliv. Han er direktør for samfunnskontakt i Avinor.

Narvesen sier at i 2010 måtte alle flyene holde seg på bakken. Nå har de nye regler. Dermed kan de se mer an om det er trygt å fly eller ikke.