Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Obama sier syriske myndigheter sto bak angrepet

Forrige uke var det et gassangrep i Damaskus i Syria. USAs president Barack Obama sier regjeringen i Syria sto bak angrepet.

Organisasjonen Leger Uten Grenser sier at de har sett 355 døde mennesker. De har behandlet 3.600 mennesker for  nervegass-forgiftning i Damaskus i Syria. Det skjedde forrige uke.

LES MER HER: Finner fortsatt døde i Syria

Barack Obama er president i USA. Han sier nå at det er Syrias myndigheter som sto bak angrepet, skriver nyhetsbyrået NTB.

Obama sier at han ikke tror på at de syriske opprørerne har kjemiske våpen som kan gjøre så mye skade. Det sier han til den amerikanske TV-kanalen Public Broadcasting Service.

Denne uken har eksperter fra verdens-organisasjonen FN undersøkt om kjemiske våpen ble brukt i angrepet.

Lakhdar Brahimi er FNs spesial-utsending i Syria. Det betyr at han ofte uttaler seg for FN om situasjonen i landet. Han har god oversikt over hva som skjer i Syria.

- Det ser ut til at et slags stoff ble brukt til å drepe mange mennesker. Hundrevis, sa Brahimi på en presse-konferanse i Genève onsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Flere vestlige land diskuterer nå om de skal angripe Syria. USAs president sier bruken av kjemiske våpen påvirker USAs interesser.

LES MER HER:Ber FN om å få bruke makt mot Syria

Han har ikke bestemt hvordan USA skal svare på Syrias bruk av kjemiske våpen. Obama sier det ikke vil være noen hjelp om USA deltar i Syrias borgerkrig.

Mange amerikanske politikere er skeptiske til å angripe Syria.

Storbritannia har heller ikke bestemt seg om de vil delta i et angrep på Syria. Britiske politikere skal stemme «ja» eller «nei» i dag.

Russland er fast medlem av Sikkerhetsrådet i FN. Det er også USA, Storbritannia, Frankrike og Kina.

De må bestemme om det er greit å angripe Syria. Men Russland vil sannsynligvis si nei. Norge har sagt at de ikke vil støtte et angrep hvis ikke alle landene i Sikkerhetsrådet sier ja.

USA og andre vestlige land kan velge å angripe selv om de ikke har fått ja fra Russland.