Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Obama vil gjøre middelklassen sterkere

President Barack Obama vil gjøre ting bedre for USAs middelklasse. Det sa han da han talte til folket i natt.

USAs president Barack Obama talte i den amerikanske nasjonal-forsamlingen kongressen natt til onsdag norsk tid. Da holdt han den årlige talen kalt «State of the Union» (Nasjonens tilstand). I denne talen snakker presidenten om utfordringer i samfunnet, og om hva han vil gjøre framover.

Obama snakket mye om den vanskelige økonomien. Han lovet å skape flere jobber til folk.

– Vi må ha en økonomi i vekst som skaper gode jobber for middelklassen, sa Obama, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Obama sa at staten skal bruke penger for å gi landet bedre økonomi. Men han vil ikke at staten skal få større minus på budsjettet. I stedet vil han bruke penger på en smartere måte. Pengene skal ikke brukes på en måte som bare er en fordel for de rike.

– Vår oppgave er å starte opp igjen den virkelige motoren bak USAs økonomiske vekst, en blomstrende middelklasse, sa Obama i talen.

LES MER HER: Lover en lysere framtid

Presidenten vil at landet skal bruke penger på blant annet fornybar energi, forskning, utdanning og infrastruktur. Infrastruktur er anlegg som får samfunnet til å virke, for eksempel veier, flyplasser, havner, strømnett og avløp.

Han kritisert sine politiske motstandere fra partiet Republikanerne. Noen av dem har foreslått å kutte i pengene som brukes på skole, helse og pensjon.

– Vi kan ikke be pensjonister og arbeidere om å ta hele byrden i arbeidet for å få ned underskuddet, og ikke kreve noe som helst fra de rikeste og mektigste, sa Obama.

LES MER HER: Tror ikke på klima-krisen

Andre viktige punkter i Obamas tale handlet om krig og klima. Obama fortalte at USA vil hente hjem sine soldater fra Afghanistan i løpet av neste år. Innen 2014 skal USAs krig i landet være over.

Presidenten lovet også at han vil gjøre noe med utslippene av skadelige klimagasser. Han sa han vil gjøre noe med det selv om han ikke får støtte fra den amerikanske kongressen.

– For våre barn og vår framtids skyld må vi gjøre mer for å kjempe mot endringer i klimaet, sa Obama.