Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Obama vil redde klimaet

Barack Obama ble president i USA med slagordet «Ja, vi kan». På klimatoppmøtet sier han det igjen. «Ja, vi kan redde klimaet».

USAs president Barack Obama holdt tale på klimatoppmøtet i København.
– Vi har ingen tid å miste. Vi har sagt hva vi skal gjøre og vi skal gjøre det. Nå må alle land og folk i verden komme sammen, sa Obama.

Han snakket om det USA har lovet å gjøre for å bedre klimaet i verden. Landet vil bruker mindre olje og gass. De vil satse på energi som kan fornyes. Det er for eksempel energi fra sola, fra vann og vind og fra bølger. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

– Endringene i klimaet i verden truer både økonomien og planeten vår. Spørsmålet er ikke hvor alvorlige endringene i klimaet er. Spørsmålet er om vi klarer å klarer å løse klimaproblemene. USA er et av de rikeste landene i verden. Og ett av landene som forurenser mest. Vi har ett ansvar for å jobbe for klimaet. Dette ansvaret vil vi ta, sa Obama.

Natt til i fredag jobbet eksperter og diplomater sammen. De lagde et forslag til en ny avtale. Det er ikke klart hva denne akkurat avtalen inneholder helt.

LES OGSÅ: Dette er klimatoppmøtet

USA har lovet å gi 100 milliarder kroner. Pengene skal brukes til å jobbe for klimaet.

Etter at USA lovet penger, ga også Kina et løfte. De vil la andre land sjekke hvor mye Kina tar vare på miljøet. Det har vært vanskelige møter i København. Om de skal bli enige om en god avtale, må USA og Kina love å slippe ut mindre klimagass. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

NYHETSGRAFIKK: Vi bader i klimagass
I denne nyhetsgrafikken forklarer vi hvor mye av klimagassen CO2 som blir sluppet ut i verden i dag. Hvor den blir av, og hvor mye forskere mener vi må kutte.

Barack Obama landet i Danmark rett etter klokka 09.00. Han skulle ha et møte med Wen Jinbao med en gang han kommer til København. Jinbao er statsministeren i Kina. Men Obama droppet møtet med Jinbao. Han gikk rett til møte med topplederne i statsministere fra 30 land. Der var også statsminister Jens Stoltenberg.

– Det har vært jobbet i hele natt. Men fortsatt er det ingen løsning. Møtet er i en vanskelig situasjon. Jeg er redd for at det ikke blir noen avtale. Eller at en mulig avtale blir mye dårligere enn det vi hadde håpet på, sa Stoltenberg til NRK.

Obama skal bare være ni timer i Danmarks hovedstad. Mange håper at han kan redde klimatoppmøtet.

LES OGSÅ: Slik vil verden løse klima-krisa

Klar Tale følger saken videre.