Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Obamas viktigste tale

USAs president Barack Obama vil skape en million nye jobber og hente inn mindre olje fra utlandet. Natt til fredag startet han valgkampen på landsmøtet til partiet Demokratene.

Under landsmøtet til partiet Demokratene holdte President Barack Obama sin viktigste politiske tale. Talen markerer starten på kampen om hvem som skal være presidenten i USA. Årets presidentvalg er viktig fordi USA har store økonomiske problemer.

Obama sa i talen at velgerne må velge mellom to forskjellige løsninger på problemene.
– Amerika kan velge mellom to forskjellige veier. Den republikanske kandidaten Mitt Romney kan vinne presidentvalget. Da kommer han til å sparke lærer og gjøre studentene fattigere. Han vil kutte skattene til millionærene, hevdet Obama.

Talen var hans mulighet til å vise hvorfor han burde få være president i fire år til. Obama vil skape en million nye jobber. Han vil kjøpe 50 prosent mindre olje fra utlandet. Presidenten vil lage jobber for 600.000 mennesker som skal arbeide med naturgass. Men han var også ærlig om at løsningene ville ta tid.

– Dere valgte meg ikke til å si det dere ønsket å høre. Dere valgte meg til å fortelle dere sannheten. Sannheten er at det vil ta mange år å løse utfordringene som har samlet seg de siste årene, sa Obama.

Det er ikke lett å bli valgt igjen som president når det er problemer med økonomien. Partiet Republikanerne har også brukt mye tid på å spørre velgerne. De har spurt om de har fått det bedre med Obama som president.

Ting hadde vært verre hvis ikke Obama ble valgt, sa talerne fra Demokratene.

– Obama reddet USA da landet holdt på å havne i økonomisk krise, sa visepresident Joe Biden.

Tidligere president-kandidat John Kerry valgte å spøke med spørsmålene til motstanderne.

– Spør Osama bin Laden om han hadde det bedre for fire år siden, sa Kerry sarkastisk.

Valget i USA er 6. november.