Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ødela Iraks eldste kloster

Iraks eldste kloster, Sankt Elias-klosteret i Mosul, er ødelagt. Den islamske staten (IS) får skylden.

Det er ikke bekreftet hvem som har ødelagt klosteret. Men mye tyder på at det er IS som har gjort det. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Klosteret ble bygget i år 590. Det er trolig over ett år siden det ble ødelagt.

– Det er brukt bulldosere, tungt utstyr, slegger og kanskje sprengstoff. Steinveggene er blitt til et gråhvitt pulver. De har ødelagt det fullstendig, sier Stephen Wood i Allsource Analysis.

Wood er ekspert på å analysere bilder. Han har studert satellittbilder av klosteret. Han har sammenlignet nye og gamle bilder av klosteret. De viser at klosteret er ødelagt.

Bildene før ødeleggelsen viser at klosteret var blitt delvis reparert. Det var 2.500 kvadratmeter stort og var bygget av stein. Klosteret lå på toppen av en høyde over Mosul. Taket manglet, men klosteret hadde 26 rom. Blant annet et hellig kammer og et kapell. Det viser bilder av klosteret før det ble ødelagt. Etter ødeleggelsen var det bare støv igjen av de solide veggene.

Den katolske presten Paul Thabit Habib i Arbil synes det som har skjedd er helt utrolig.

– Vår kristne historie i Mosul er blitt utslettet på barbarisk vis. Vi ser på det som et forsøk på å drive oss ut av Irak, sier han.

I 2003 ble en vegg i klosteret ødelagt av en stridsvogn. Senere malte amerikanske soldater på de gamle veggene. En amerikansk prest oppdaget at klosteret var svært gammelt. Han ordnet med at klosteret ble reparert.