Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Olje truer dyr og mennesker

Flere hundre tusen liter olje skyller innover kysten av USA. Fugl, fisk og skilpadder trues.

Oljen truer hele sørøst-kysten av USA. Det er mange sårbare områder her. Der Mississippi-elva renner ut, er det sumper og våtmark. Dette området blir nesten umulig å rense for olje. Mer enn 600 dyrearter trues av oljeutslippet.

Den brune pelikanen er spesielt truet. Fuglen er på delstatsflagget til Louisiana. Delfiner og flere arter hval er også truet.

20. april var det en eksplosjon på olje-plattformen Deepwater Horizon. Plattformen sank i havet. Det skjedde i Mexicogolfen utenfor USA. Elleve arbeidere døde. To dager senere begynte olje-brønnen til plattformen å lekke. Olje-brønnen er 1.500 meter under havoverflaten.

I verste fall kan det bli sluppet ut 100.000 fat olje om dagen. Det er 20 millioner liter. Det vil være det største utslippet i USAs historie dersom det fortsetter.


LES MER HER: Lekker enda mer


Frederic Hauge er leder for miljø-organisasjonen Bellona i Norge. Han er i USA for å se på utslippene.
– Vi ser hvor maktesløse vi er mot oljesøl og naturkrefter, sier Hauge til avisa Aftenposten.

Det er trolig mye olje utenfor Lofoten og Vesterålen i Norge. Det er trolig også olje i Barentshavet. Regjeringen diskuterer om oljen skal utvinnes. Hauge mener at utslippet i USA må få følger for disse planene.

Det er olje-selskapet British Petroleum (BP) som driver olje-plattformen i Mexicogolfen. Det gikk flere dager før BP varslet at det var en olje-lekkasje.

– La meg gjøre det helt klart: BP er ansvarlig for denne lekkasjen. BP skal betale regningen, sier USAs president Barack Obama.

BP har sagt at de skal betale. Det kan bli dyrt. Mange vil tape penger på grunn av skadene på miljøet. BP kan bli saksøkt.

LES MER HER: Oljen har nådd land

Tusener av mennesker jobber med å hindre at oljen når land. Men det er et vanskelig arbeid.

– Å stoppe lekkasjen er som å gjøre en operasjon i hjertet med robot-ubåter i mørket. På 1.500 meters dyp, sier Lamar McKay til TV-kanalen ABC News. Han er sjef for BP i USA.

Fortsatt lekker det olje fra brønnen. BP har laget en stor kuppel. Den skal senkes ned over olje-brønnen. Det skal også bores en ny brønn for å stanse lekkasjen. Men dette arbeidet kan ta opptil tre måneder.