Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oljen har nådd land

Olje skyller inn over strendene i Louisiana i USA. Den kommer fra olje-plattformen Deepwater Horizon.

Olje-plattformen Deepwater Horizon ligger i Mexico-golfen utenfor USA. Den eksploderte og brant i forrige uke. 11 mennesker døde. Hver dag lekker det ut 1 million liter olje fra plattformens olje-brønn.

LES MER HER: Lekker enda mer


Bobby Jindal er guvernør i Louisiana. Han har bestemt at det er unntakstilstand i delstaten. Det betyr at vanlige lover ikke gjelder lenger.  Han har bedt om hjelp fra 6.000 soldater fra den amerikanske hæren. De skal hjelpe til med å rydde opp.

President Barack Obama kaller olje-utslippet for en katastrofe. De lover å hjelpe til med de ressursene det er behov for.

– Min administrasjon vil bruke all hjelp som er nødvendig. De vil kanskje også hente inn hjelp fra Forsvaret, sa Obama.

NYHETSGAFIKK: Oljen kan være farlig for mange dyr.
SE MER HER: Oljen truer dyrene

Torsdag kveld nådde et stort oljeflak kysten. Oljeflaket var like stort som den amerikanske delstaten West Virginia. Oljen er allerede ved sump-området der elva Missisippi renner ut i havet. Det sier en talsmann for de lokale myndighetene i området.

Olje-selskapet BP eier olje-plattformen. Amerikanske myndigheter sier at selskapet har ansvaret for olje-utslippet. BP gjør det de kan for å forsøke å stanse det.

Janet Napolitano er minister for nasjonal sikkerhet. Hun sier at det britiske oljeselskapet også må betale for oppryddingen etter ulykken. 

LES MER HER: Olje truer kysten


Det er lagt ut flere titalls kilometer med oljelenser i havet. Det er flytende hinder som legges ut i havet. Hensikten er å stanse oljen. Den amerikanske kystvakten har også forsøkt å brenne bort oljen. Men det går ikke. Årsaken er at det er for store mengder olje.

BP jobber med å få på plass en slags skål over olje-brønnen. Den skal hindre lekkasje. Samtiddig vil de bore en ny brønn inn i den andre. Bare slik kan de få stanset olje-utslippet helt. Men det kan ta flere måneder å få det til.

Ulykken kan også endre politikken i USA. Barack Obama har akkurat sagt ja til å lete etter mer olje i havet utenfor USA. Det er mange imot. Også folk i Obamas eget parti.
Bill Nelson  er senator i Florida. Han vil endre loven. Nelsons forslag kan hindre ny oljeleting utenfor kysten av USA. Nelson frykter flere miljø-katastrofer.
– Jeg ber om øyeblikkelig stans i all oljeleting langs kysten inntil vi vet hva som har skjedd, skriver Nelson i et brev til Obama.