Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oljen kan nå Miami

Oljen fra Deepwater Horizon kan nå Florida i helgen. Så langt har ulykken kostet 450 millioner kroner.

Olje-selskapet British Petroleum (BP) har klart å kutte en rørledning. Ledning satt over den lekkende olje-brønnen i Mexico-golfen. Det er et viktig framskritt i arbeidet med å få stanset utslippet. Det mener Tony Hayward. Han er sjef for Olje-selskapet British Petroleum (BP).
– BP har oppnådd noe viktig, sier Hayward. I løpet av det neste døgnet vet vi om forsøket på å stanse utslippet lykkes, sier han.

BP har klart å montere en hette over den ødelagte olje-ledningen. Den er på bunnen av Mexico-golfen. Hetten ble montert med hjelp av en undervannsrobot. Den skal samle opp oljen som strømmer ut av rørledningen. Oljen skal pumpes opp i et tankskip.

Olje-plattformen Deepwater Horizon sank 20. april. Det skjedde etter en eksplosjon og brann om bord. Elleve olje-arbeidere døde i ulykken. Det lekker store mengder olje fra olje-brønnen under plattformen. Den ligger i Mexico-golfen.
LES MER HER: Lekker enda mer

BP eier plattformen Deepwater Horizon. BP har gjort flere forsøk på å stanse utslippet av olje. Det har ikke lykkes. Først laget BP en kuppel. Den skulle samle opp oljen. Det fungerte ikke. Da laget de en en ny kuppel. Den var formet som en «flosshatt». Men heller ikke den virket.
Det ble også gjort et forsøk på å tette brønnen. De brukte slam og metall-søppel. Det så først ut til å hjelpe. Men til slutt begynte oljen å flomme ut igjen.

USA's president Barack Obama besøker området fredag. Det er tredje gang siden ulykken Obama besøker kysten ved Mexico-golfen. Presidenten er rasende over olje-katastrofen. Men det hjelper ikke å være sint, mener han.
- Jeg er rasende over hele situasjonen. Her er det en tragedie. Noen tenkte ikke gjennom konsekvensene av det de gjorde, sa Obama til den amerikanske TV-stasjonen CNN torsdag.

Tony Hayward har innrømmer at selskapet ikke var forberedt på en slik ulykke.
– Vi hadde ikke de «de riktige verktøyene» da ulykken skjedde, sier Hayward til avisa Financial Times.

Oppryddingen av oljesølet pågår for fullt. Oljen kommer til å nå kysten av delstaten Florida i USA i helgen. Det sier amerikanske myndigheter.

USA krever at olje-selskapet BP betaler 69 millioner dollar. Det er omtrent 450 millioner kroner. Det er prisen for oppryddingen av den lekkende oljen i Mexico-golfen.
– Regjeringen vil sende det jeg kaller en regning til BP. Det skal skje i dag. Det er det ulykken har kostet den amerikanske staten hittil, sier Robert Gibbs. Han er talsmann i Det hvite hus.

Pengene skal gis til amerikanske skattebetalere, ifølge Gibbs. De har blitt belastet med en stor regning i kampen mot olje-utslippet, mener han.