Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oljeprisen kan synke mer

Enda et land vil produsere mer olje. Det kan få konsekvenser for fattigere land.

De forente arabiske emirater vil produsere mer olje. De er inspirert av Saudi-Arabia, skriver nyhetsbyrået NTB. Avisen Financial Times skriver at dette trolig vil spre seg.

Emiratene vil selge 4 millioner fat olje om dagen fra april. Det er et en økning på 1 million fat. De planlegger også hvordan de kan øke til 5 millioner fat.

Oljeprisen har gått ned mye denne uken. Årsaken er at det produseres mer olje, mens det er færre som trenger den.

Kina kjøper mye mindre olje nå. Årsaken er at det er mindre trafikk, og flere stengte fabrikker. Det skyldes korona-viruset i Wuhan.

Les også: Frykt for oljepris og virus på børsene

Flere av landene som produserer olje er med i organisasjonen OPEC. De prøvde å bli enige om å produsere mindre olje. Da ville prisen holde seg høy.

Det ville ikke Russland være med på. Da bestemte Saudi-Arabia at de ville ta hevn. Nå truer både Russland og Saudi-Arabia med å produsere mer og selge billigere. 

Avisen The Economic Times skriver at begge landene taper mye penger på at oljeprisene er så lave.

Den lave prisen vil ramme fattige land som produserer olje. Det skriver Financial Times. De peker på land som Nigeria og Angola. Årsaken er at de ikke kan øke produksjonen mye. De er også mer avhengige av pengene de tjener på olje.