Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ønsker å styre

Nick Clegg og David Cameron prøver å bli enige. De ønsker å danne ny regjering i Storbritannia.

Det var parlamentsvalg i Storbritannia torsdag i forrige uke. Det ble et jevnt valg. Ingen av partiene klarte å få flertall i Parlamentet. Britene vet fortsatt ikke hvem som skal styre landet. De krever at partiene snart finner en løsning. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: En av disse blir statsminister

Både Liberal-demokratene (LibDem) og De konservative (Tory) ønsker å komme fram til en løsning så fort som mulig. Det skriver britiske aviser.

Nick Clegg er leder for partiet Liberal-demokratene. Han har gitt seg selv frist ut mandag for å bestemme seg. Enten lar han David Cameron danne ny regjering. Cameron er leder for De konservative. Eller så samarbeider han med Arbeiderpartiet (Labour).

Liberal-demokratene og De konservative har hatt lange møter mandag. De prøver å bli enige i økonomiske spørsmål. Det blir viktig å bedre økonomien i landet. Storbritannia må bruke mye mindre penger. Partiene er uenige om hva som skal kuttes og hvor mye.

LES MER HER: – Cameron må få sjansen til å styre

Partiene er heller ikke enige om reform av valg-systemet. Clegg ønsker at valget i Storbritannia skal gjøres på en annen måte. Han mener valget er urettferdig for hans parti. Partiet De konservative ønsker ikke å endre valg-systemet. 

Det er mulig at Liberal-demokratene og De konservative ikke blir enige. Arbeiderpartiet sier at de også kan samarbeide med Liberal-demokratene. Foreløpig må britene vente på sin nye statsminister.