Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oppdaget lekkasje

Det var en lekkasje i en sikkerhets-ventil på olje-plattformen Deepwater Horizon.

Det oppdaget en som jobbet på plattformen rett før eksplosjonen skjedde. Tyron Benton forteller at lekkasjen ikke ble fikset. De stengte isteden systemet. De stolte på at reserve-ventilen var god nok, sier Benton. Det skriver avisa VG.

– Vi informerte selskapets menn etter at vi oppdaget lekkasjen. De har et kontrollrom hvor de kan slå av kapselen. Og de kan sette på en annen. På den måten trenger de ikke å stoppe produksjonen av olje, sier Tyrone Benton.

Plattformen eksploderte og sank 20. april. 11 mennesker døde. Det var starten på den verste olje-katastrofen i USA. Millioner liter olje har rent ut i havet i Mexicogolfen. Sjøfugl dør. Fiskere kan ikke jobbe. Og kyststripen i naturområder er tilgriset av olje. Fortsatt har ikke selskapet British Petroleum (BP) klart å stanse lekkasjen. Det er dette selskapet som eier plattformen.

LES MER HER: Her dør dyrene

Transocean er BPs partnere. BP mener at Transocean er ansvarlig for vedlikeholdet av sikkerhets-ventilen på plattformen. Men Transocean sier at de testet utstyret rett før katastrofen i Mexicogolfen. Det melder britiske BBC.

Sikkerhetsventilen fungerte ikke som den skulle under eksplosjonen 20. april. Ventilen er laget for å tette olje-brønnen dersom noe går galt.


LES MER HER: Koster 10 milliarder

Fortsatt strømmer oljen ut i havet i Mexicogolfen. Og katastrofen er blitt dyr for BP.  Foreløpig har den kostet 12,5 milliarder kroner. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Pengene er brukt til å betale for oppsamling av olje og drilling av avlastnings-brønner. Det er også betalt ut erstatninger til delstatene i USA som er rammet av utslippet. Og andre erstatninger. Det opplyste selskapet mandag.