Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Opprør i fengselet til French og Moland

Det har vært opprør blant fangene i et fengsel i Kongo. Det er der hvor nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland er fengslet.

Joshua French og Tjostolv Moland sitter i fengsel i Kongo. De er dømt til døden for drap. Utenriks-departementet sier til avisa Aftenposten at det var uro i fengselet søndag. Årsaken er et opprør mellom fangene.

Avisa Dagbladet har snakket med Kari Hilde French. Hun er moren til Joshua French. Hun har snakket med sønnen sin på telefon.

– Direktøren for fengselet skal være banket opp. Politiet skyter. Over 20 fanger skal være skadd. De får hjelp av Røde Kors. Det sa Kari Hilde French til Dagbladet søndag kveld.

Det ser ut til at politiet foreløpig har gitt opp å ta tilbake kontrollen over fengselet. Det ligger i byen Kisangani. Det skriver moren på bloggen sin. Predikant Rune Edvardsen har også snakket med Joshua French. Han forteller det samme.

– Det virker som fangene har kontroll over fengselet inntil videre, sier Edvardsen til avisa VG.

LES MER HER: Forsøkte å rømme

Utenriks-departementet (UD) har vært i kontakt med French og Moland. De sier at de to nordmennene har det bra slik situasjonen er.

– Det er fortsatt uklart akkurat hva som har skjedd. Så vi vil ta kontakt med dem også i morgen, sier Kjetil Elsebutangen til avisa Aftenposten. Han er pressevakt for UD.

Dagbladet snakket tidligere på kvelden med fengsels-direktør Kudura Ramazani på telefon. Han sa raskt at de var «i trøbbel». Så la han på elefonrøret. Avisa har også snakket med en annen mann på stedet. Han sa at soldater forsøkte å storme inn i fengselet på kvelden. Det skal ha skjedd samtidig som militærpoliti omringet bygningen. Hensikten var å hindre at fanger flyktet.

De to nordmennene er dømt til døden for drapet på sin sjåfør. De skal ha låst seg inne på cellen sammen med et par andre fanger. French og Moland er ikke redd for de andre fangene. Men de er redde for hva politiet kan gjøre for å få kontroll over fengselet. Det sier moren til French.

Opprøret skal ha startet med en konflikt. Det er mellom de vanlige og de militære fangene i fengselet. Det sier kilder som Dagbladet har snakket med. Det har vært urolig flere steder i Kongo de siste dagene. Årsaken er valget på nasjonal-forsamling og president mandag.