Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Opprørerne i Kongo styrt av Rwanda

Opprørerne i Kongo er åpenbart styrt av Rwanda. Men trolig er de ingen trussel mot regimet i Kongo, mener eksperter.

– Rwanda reagerer ofte på den minste ting som provoserer dem med voldsom bruk av makt. Det minner om måten Israel oppfører seg på. Det sier seniorforsker Morten Bøås i forsknings-stiftelsen Fafo.

Opprørs-gruppa M23 har tatt kontroll over flere områder i Øst-Kongo. De gjør også voldtekter og drap på vanlige folk. Opprørerne er fra folkegruppa tutsi. Egentlig ledes gruppa av forsvars-ministeren i Rwanda. Det sier verdens-organisasjonen FN. Flere offiserer og soldater fra Rwanda er med i gruppa.

LES MER HER: Nekter for at de støtter opprøret i Kongo

Bøås tror at det er to grunner til at Rwanda støtter opprørerne. Etter folkemordet i Rwanda i 1994, har de sagt at de vil støtte tutsier i Kongo.

– De har også sagt at de vil ha en del kontroll over området Nord-Kivu. De mener området er viktig for sikkerheten i Rwanda, sier Bøås.

Randi Solhjell er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hun mener også at Rwanda oppfører seg på samme måte som Israel oppfører seg i Midtøsten. De går til harde angrep dersom de blir provosert.

– Det var folk fra gruppa hutuer som gjorde folkemordet i Rwanda i 1994. Fortsatt mener Rwanda at denne gruppa er en trussel fra Øst-Kongo, sir hun til nyhetsbyrået NTB.

Trolig er det rwandiske Bosco Ntaganda som leder opprørerne inne i Kongo. Han er ettersøkt for krigs-forbrytelser. Det er av den internasjonale straffedomstolen i Haag. Kongos president Joseph Kabila har truet med å pågripe ham. Det kan være en av grunnene til at opprørerne har startet nye kamper, tror Solhjell.

Hun tror ikke at opprørerne har noen mulighet til å tvinge regimet i Kongo til å slutte. De er en ganske liten gruppe, som ikke har støtte fra flere grupper.

Bøås tror opprørernes mål er å tvinge regjeringen til forhandlinger. De ønsker mer makt i området Nord-Kivu.

Du kan lese mer om situasjonen i Kongo i papiravisa av Klar Tale torsdag. Trykk her for å abonnere på papiravisa.