Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Orkanen Maria fortsetter mot Puerto Rico

Ekstremværet Maria har truffet mindre øyer i Karibia. Nå raser orkanen videre mot Puerto Rico.

Orkanen Maria nærmer seg onsdag St. Croix på De amerikanske jomfruøyene og Puerto Rico. Orkanen er i kategori 4. Det er en av sterkeste typene orkan som finnes.

Onsdag morgen var Maria noen få kilometer fra St. Croix. Orkanen beveget seg med en fart på 17 kilometer i timen. Én person døde da orkanen raserte den vesle øya Guadeloupe.

Maria er blant det verste ekstremværet som har rammet De amerikanske jomfruøyene siden 1989. Maria holder en vindhastighet på 75 meter per sekund. Det er 270 kilometer i timen.

I 1989 raserte orkanen Hugo om lag 90 prosent av bygningene på øya St. Croix. Da døde to personer. Mange utnyttet situasjonen etter orkanen. De stjal fra andre og ingen hadde kontroll. Til slutt sendte den amerikanske presidenten soldater til øya.

Kenneth Mapp er guvernør på De amerikanske jomfruøyene. Han sier folk kommer til å dø hvis de prøver å hindre noe fra å bli ødelagt.

– Det eneste som betyr noe er din families, dine barns og din egen sikkerhet. Resten er ting – glem dem, sier han.

Etter å ha rammet St. Croix ventes Maria å treffe Puerto Rico. Maria kan bli enda kraftigere enn Irma. Orkanen raserte flere små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida for i litt over en uke siden.

Bildet viser pamler som vaier i sterk vind på en strand.
Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix
Vis bildetekst