Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Østerrike får verdens yngste statsminister

Sebastian Kurz blir ny statsminister i Østerrike. Velgerne stemte fram 31-åringens politikk.

– Jeg vil takke for en historisk seier. Mitt mål er å skape en kultur for å eksistere sammen i politikken, sa Sebastian Kurz søndag kveld. Da var det klart at han og partiet vant valget søndag.

Kurz var favoritt til å vinne før valget.

31-åringen leder Det konservative folkepartiet ÖVP. Det ligger til høyre i politikken. Ikke alle stemmer er talt opp. Men ÖVP har fått minst 31,6 prosent av stemmene. Det sosialdemokratiske partiet SPÖ fikk 26,8 prosent av stemmene. Frihetspartiet FPÖ på ytre høyre fløy har fått nesten like mye støtte. De fikk 26 prosent.

Eksperter mener ÖVP og FPÖ kan ende med å samarbeide i flere saker.

– Jeg tolker denne seieren som en ordre fra folket om å forandre landet vårt, sa Kurz.

Søndag kveld var 91 prosent av stemmene talt opp. 800.000 forhåndstemmer er ikke telt opp.

Først torsdag blir det endelige resultatet klart. Men allerede søndag kveld ringte Østerrikes president. Alexander Van der Bellen gratulerte Kurz. Det skriver avisa Die Presse.

Kurz har gjort mye i politikken allerede. I 2013 ble han som 27-åring utenriksminister i Østerrike. Da ble han Europas yngste minister. Med denne valgseieren blir han verdens yngste statsminister noensinne, skriver BBC.

Mange er spent på hvilket parti Kurz vil samarbeide med i regjering. . I dag sitter han i regjering med SPÖ og statsminister Christian Kern. Men de samarbeider ikke like godt som før. Dermed kan det bli forhandlinger om regjering mellom mellom FPÖ og ÖVP.

– Det ser ut til at det blir en høyrekonservativ regjering, sier Birgit Sauer til TT. Han er professor i statsvitenskap ved universitetet i Wien.

Partiet FPÖ ble stiftet av tidligere nazister. Men de har også vært i regjering før.