Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Over 300 drept i Iran i november

Minst 304 mennesker ble drept. Det skjedde på fire dager med protester i Iran, ifølge Amnesty International.

Organisasjonen Amnesty International hevder at minst 304 mennesker ble drept. Tusenvis ble skadd. Det skal ha skjedd mellom 15. og 18. november i Iran. Da stanset iranske myndigheter protestene i landet.

Det viser en rapport som Amnesty International legger fram mandag. Organisasjonen hevder også at iranske myndigheter utførte slemme angrep. Det var for å skremme folk fra å fortelle hva som skjedde.

– Iranske myndigheter drepte hundrevis av personer. Disse deltok i demonstrasjonene over hele landet. Så stanset myndighetene tegn til opprør. Det forteller øyenvitner, sier Philip Luther. Han er forskningsdirektør i Amnesty i Midtøsten og Nord-Afrika.

Folk begynte å protestere i flere store byer i november. Det skjedde kort tid etter at regjeringen sa at prisene på bensin kom til å bli 50 prosent høyere.

Myndighetene kuttet i tilgangen til internett i en uke. Det var som følge av protestene. Derfor kom det lite informasjon ut av landet.

Iranske soldater skjøt mot demonstranter. Disse hadde ikke våpen, og var ikke farlige. Det viser bilder og beskrivelser fra øyenvitner, ifølge Amnesty. Minst 12 barn skal være blant de drepte, ifølge verdens-organisasjonen FN.

Tidligere denne måneden sa Amnesty og FN at 208 var døde. Det amerikanske utenriks-departementet mener tallet kan være så høyt som 1.000.