Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Øynene kan være årsaken til dysleksi

Hvorfor sliter folk med lesevansker som dysleksi? Forskere tror de har funnet årsaken.

Bokstaver som blander seg. Ord som er vanskelige å lese. Mange sliter med lesevansker som dysleksi. Også den norske statsministeren Erna Solberg.

Nå tror to franske forskere at de har funnet en årsak til dysleksi. Årsaken er i øynene våre.

Forskerne tror også den kan behandles.

Forklaringen ligger i celler i øynene. Disse cellene tar imot lys.

Hos dyslektikere er disse cellene plassert i matchende mønstre. Slik er det i begge øynene. Det kan gjøre hjernen forvirret. Det skjer ved at det oppstår doble bilder, eller speilbilder.

Hos folk som ikke har dysleksi, er cellene plassert i mønstre som er ulike. Det skaper asymmetri. Dermed kan signalene fra det ene øyet bli overskredet av signaler fra det andre øyet. Dermed skaper de ett enkelt bilde i hjernen isteden.

– Våre observasjoner gjør at vi mener vi faktisk har funnet en potensiell årsak til dysleksi, sier Guy Ropars til nyhetsbyrået AFP. Han jobber ved universitetet i Rennes.

Forskeren tror at disse forskjellene kan være den biologiske forklaringen på dysleksi. Og da hvorfor noen har problemer med å lese og stave.

– Dyslektikere kan for eksempel blande sammen bokstavene «b» og «d», som er speilvendte. Det står det i i studien. Den er publisert i Proceedings of the Royal Society B.

Ropars har forsket sammen med Albert le Floch. De har en ganske enkel metode i forskningen. De har sett inn i folks øyne. De har brukt LED-lys som blinker så raskt at det blir usynlig å se med det nakne øyet.

Nyhetsbyåret AFP sier ikke hvor mange som har vært med i studien. Men testpersonene leste da de ble utsatt for det blinkende lyset. Ropar kaller fremgangsmåten «den magiske lampen». Han sier det er nødvendig med flere studier for å få bekreftet om metoden virkelig fungerer.

Omtrent 700 millioner mennesker har dysleksi.