Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ozonlaget blir tykkere

Forskning viser at «jordas solkrem» blir redda.

Hullene i ozonlaget blir nå mindre, skriver nyhetsbyrået NTB. Det har forskere i USA og Storbritannia funnet ut. De har gitt ut en ny studie om dette.

Ozonlaget er et lag av gass i verdensrommet. Det ligger rundt jorda. Gassen ozon beskytter oss mot farlig stråling fra sola. Strålinga kalles UV-stråling.

Ozonlaget kan kalles «jordas solkrem». Hvis vi mister ozonlaget, kan alt liv på jorda dø. Ozon er altså livsviktig for liv på jorda. Dette skriver nettstedet forskning.no.

Forurensing har lenge skadet ozonlaget. Det var mange skadelige stoffer i spraybokser, kjøleskap og rensemidler. I 1987 kom en internasjonal avtale om å redde ozonlaget. Landene i verden ble enige om å ikke skade det så mye.

Avtalen har hjulpet, sier forskerne. Det er hullet i Ozonlaget over området Antarktis som er mindre. Hullet har krympet fire millioner kvadrat-kilometer. Det er større enn India. I tillegg har ozonlaget blitt tykkere.

– Vi er sikre på at det vi har gjort, gjør det bedre for planeten vår. Det sier Susan Solomon til magasinet «Science». Hun leder forskninga i USA. Solomon er overraket over det de har funnet ut. Det skriver avisa VG.

– Jeg hadde ikke trodd at det ville skje så tidlig, sier hun. Problemet er likevel ikke løst. I år 2050 vil ozonlaget være like tykt som det skal, tror forskerne.

 

Emneord

verden Tema