Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

På flukt fra opprørerne

Soldater fra opprørsgruppa ISIL har fått tak i masse penger, våpen og militært utstyr. Samtidig trenger stadig flere på flukt hjelp.

Tirsdag tok opprørs-gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) kontroll over byen Mosul i Irak. Soldater fra hæren og andre vakter bare dro fra byen. Nå har ISIL fått tak i masse penger fra bankene i byen. De har også fått med seg våpen fra en militærbase, skriver nyhetsbyrået NTB.

Opprørs-styrkene kan ha fått med seg så mye som 2,8 milliarder kroner i kontanter. De er hentet fra ulike banker i byen, ifølge den britiske avisa The Guardian.

I tillegg er over 1.000 fanger sluppet fri i byen, skriver Politiken. Det er usikkert om disse har blitt med opprørerne.

Opprørerne i ISIL har erobret flere byer og områder sør for Mosul. Torsdag hadde det tatt kontroll over byen Dhuluiyah og området Muatassam. Den ligger bare 90 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

LES MER HER: 500.000 har flyktet fra Mosul

ISIL beveger seg nå nærmere Bagdad. Samtidig trenger stadig flere nødhjelp i Nord-Irak.

– Vi er svært bekymret for den humanitære situasjonen. Det gjelder for de hundretusener av mennesker som nå har flyktet fra kamper i nordlige Irak. Det er spesielt i fra Mosul og Tikrit, sier Tørris Jæger. Han er utenlandssjef i Norges Røde Kors.

Rundt 500.000 mennesker har flyktet fra ISIL de siste dagene. Unicef tror at omtrent halvparten av dem er barn.

– Situasjonen for disse barna er kritsk. Livet deres er knust nærmest over natten, sier Marzio Babille. Hun er Unicef-representant i Irak.

 

ISIL ber også folk om å støtte dem i videre kamper.

– Ikke gi etter i møte med fienden. Kampen raser ikke ennå. Men den vil rase i Bagdad og Karbala, sier Abu Mohammed al-Adnani i en lydfil som er lagt ut på internett. Han er talsmann for ISIL.

Opprørerne rykket også fram mot byen Baiji onsdag. Der ligger Iraks tørste oljeraffineri. Der satte de fyr på en politistasjon og en rettsbygning. Så slapp de fanger fri fra fengselet i byen. Torsdag sier oljeminister Abdul Kareem Luaibi at Irak fortsatt har kontroll over raffineriet, melder nyhetsbyrået Reuters.