Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

- Palestinerne har aldri hatt det verre

Palestinerne har aldri hatt det dårligere. Det mener professor Hilde Henriksen Waage.

Situasjonen for palestinerne har aldri vært verre. Henriksen Waage mener palestinerne ikke lenger har noe å se fram til. De har ikke lenger noen tro på fremtiden. Å se framover kunne ha vært en trøst i den vanskelige tiden de er i.

– Gazastripen er som en trykkoker. Det er ingen åpne grenser, ingen flyplass. Det finnes ingen måter der de kan ta imot imot pengehjelp fra utlandet, sier forskeren til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber ved universitetet i Oslo.

Til nå har 1.965 palestinere mistet livet i krigen. 1.400 av disse var vanlige folk. 459 av dem var barn. Israel har mistet 67 personer. Bare et par av disse var ikke-militære. Det kommer fram av tall fra Unicef. Den er FNs hjelpeorganisasjon for barn.

I tillegg er nesten 17.000 hjem delvis eller helt ødelagt. 370.000 palestinere har måttet flyktet fra hjemmene sine.

Professoren forteller at palestinerne denne gangen ikke har støtte fra Egypt. De har heller ikke tunellene. Dette gjør situasjonen deres mye verre. Før fikk de mye hjelp av Egypt. Nabolandet ga dem mat og byggematerialer. De slapp også palestinerne inn i landet. Det skjer ikke under krigen som er nå.

– Nå er det full stopp. General Sisi liker ikke Hamas og vil ikke hjelpe palestinerne. Hamas klarer ikke å oppnå sine politiske mål. Det sier professor Henriksen Waage.

I 2006 la Israel en blokade på de palestinske områdene. Det betyr at Israel bestemmer hvilke varer som palestinerne får kjøpe. I praksis får palestinerne kjøpe en del matvarer. Men de får ikke kjøpt sement og materialer. Dette trenger de for å bygge opp husene sine igjen. Henriksen Waage tror ikke at Israel kommer til å fjerne deler av denne blokaden.

- Israelerne nekter å lette på blokaden. De vil overhodet ikke gi palestinerne tilgang til Middelhavet. De tviholder på kontroll over kystlinjen. Palestinerne får ikke anlegge noen form for havn som kan ta inn forsyninger utenfra, sier hun.

Professor en tror krigen snart vil ta slutt. Slik har det også vært i krigene før.

– Slik var det både i 2008 og 2012. På et eller annet tidspunkt har krigen vart lenge nok. Da har begge parter tapt nok. Der er vi nå. Men som tidligere kommer vi ikke noen vei med problemet. Det blir våpenhvile. Men resten av problemet er ikke løst.