Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Palestinsk fange døde av tortur

Den palestinske fangen Arafat Jaradat døde av tortur, viser undersøkelser. Israelske myndigheter sa at han døde av hjerteinfarkt.

Den palestinske fangen Arafat Jaradat døde i et israelsk fengsel. Det var tortur som tok livet av ham. Han døde ikke av hjerteinfarkt. Det sier palestinske leger som har undersøkt den døde.

Palestinere har demonstrert flere steder på Vestbredden. Jaradat døde i Megiddo-fengselet i Israel lørdag. Jaradat var 30 år gammel og far til to barn. Han kom fra Sair i nærheten av Hebron, skriver nyhetsbyrået NTB.

Israelske myndigheter har sagt at Jaradat døde av hjerteinfarkt. Men mange palestinere tror ikke på det.

LES MER HER: Kritiserer Israel

Saber Aloul er sjef for de som undersøker døde i Palestina. Søndag kveld sa han at Jaradats kropp hadde tegn på at han ble torturert under avhør. Det fantes ingen tegn på at han døde av hjerteinfarkt, sa Aloul. Han sjekket kroppen til Jaradat i Israel.

Rapporten fra legene viste flere brudd mange steder på kroppen. Jaradat hadde også blåmerker i ansiktet. Men hjertet var friskt.

– Disse resultatene viser at Israel drepte ham, sa Qaraqaa søndag. Han er den palestinske ministeren for fangesaker.

Søndag nektet 3.000 palestinske fanger å spise. De ville protestere mot dødsfallet. Palestinere har gjort opprør i gatene til støtte for de som sulter seg.

I Jaradats hjemby like ved Hebron har demonstranter brent dekk i gatene. De har kastet stein på soldater. Disse har igjen har svart med tåregass og gummikuler.

Søndag snakket den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. Han krever at palestinske myndigheter stanser protestene på Vestbanken. Frykten er at protestene skal gå over i et større opprør.